Het geloof en de kerk van millennials: meer gesprek en minder vrijblijvendheid

Afgelopen jaar ben ik dertig geworden en dat betekent dat ik bij de generatie hoor die de mooie naam ‘millennials’ heeft gekregen. Geboren tussen 1980 en 1995 is dit de generatie die opgroeide tussen de overblijfselen van wat ooit een overduidelijk christelijk land was. Sommigen werden groot in de kerk en bleven daar, vele anderen verlieten de kerk en keerden er niet meer terug.

Waarom zijn sommigen van de millennials eigenlijk in de kerk gebleven? De Britse onderzoekster Ruth Perrin heeft de afgelopen jaren grondig onderzoek gedaan naar het geloof en de kerkervaringen van millennials, en schreef daar een boek over dat vorige week uit kwam. In de Church Times verscheen een artikel met de belangrijkste lijnen uit haar onderzoek; en die bevindingen lijken mij de moeite waard om in het Nederlands nog eens te herhalen. (Lees het artikel hier.)

Een eerste belangrijke opmerking is deze: in tegenstelling tot oudere generaties, nemen millennials veel langer de tijd om uit te zoeken wie ze zijn en wat ze geloven. Het is niet meer zo dat identiteit iets is dat vast komt te liggen als je begin twintig bent. De meeste jonge mensen hebben minstens tot hun dertigste nodig om daar te komen. Ook niet vreemd, als je bedenkt dat de huidige wereld sneller en vaker verandert dan vroeger, dat er ongelofelijk veel te kiezen valt, en bovendien autoriteiten hun geloofwaardigheid verliezen: hoe bepaal je dan nog op wie en wat je kunt vertrouwen?

Ruth Perrin ontdekte in haar gesprekken met kerkgaande millennials vier gemeenschappelijke lijnen, vier redenen om naar de kerk te blijven gaan. Ik zal ze hieronder herhalen.

Wees echt

Authenticiteit was lange tijd zo’n typisch modewoord, en ik denk dat de meeste mensen het inmiddels aardig zat zijn. Maar blijft iets onmisbaars voor mijn generatie. Geloof moet echt zijn, het moet ergens over gaan, het is niet genoeg om uit een soort gewoonte of plichtsbesef naar de kerk te gaan. Als kerk moet je laten zien wat het uitmaakt dat je in God gelooft. Wat betekent het voor jezelf, en voor anderen, en wat zou je missen als je niet gelooft? Zodra de kerkdienst routine wordt, verlies je de millennial. Geloof kan geen automatisme zijn. Dat is best vermoeiend, zeker, maar helpt ook om dichtbij de kern te blijven.

Praat met ons

Uit die behoefte aan authenticiteit volgt ook dit: het belang van samen praten. Praten over wat geloof daadwerkelijk in je leven betekent. Millennials willen niet alleen maar naar de kerk om passief te ontvangen, ze willen ook meedoen. Misschien op een andere manier dan oudere generaties verwachten (of willen), omdat ze een druk en hectisch leven leiden, maar juist degenen die echt onderdeel zijn van de gemeenschap zullen de kerk niet snel verlaten. Samen met andere mensen zoeken en vragen, in plaats van de ‘juiste leer’ verteld te krijgen – wederom klinkt dat als een cliché, maar het kan nog verrassend vaak gebeuren dat er in kerken helemaal niet gepraat wordt.

Verlangen naar gemeenschap

Als het ingewikkeld is in je familie, of als je daar ver vandaan woont, kun je ondanks alle technologie eenzaam zijn en verlangen naar een groter verband. Waar vind je dan een gemeenschap waar je helemaal jezelf kunt zijn?

De millennials die hun plaats hebben gevonden in de kerk, zijn vaak degenen die ook relaties hebben opgebouwd met oudere gelovigen. Het zijn die intergenerationele relaties en vriendschappen die de kerk als geen ander kan bieden. Ook voor mij ging een nieuwe wereld open toen ik in contact kwam met oudere mensen uit mijn kerk. Een gemeenschap vormen met mensen die je anders niet zou uitkiezen is zó waardevol dat ik het nooit meer zou willen missen.

Iets om voor te leven

Als er iets lastig is voor mijn generatie, dan is het wel commitment. Er is zoveel waar je je aan kunt geven, en hoe kies je? Vrijwilliger, activist, politiek betrokkene, sportliefhebber, hobby-beoefenaar… In het grote aanbod lijkt het wel alsof veel kerken hebben gekozen om zich dan maar te presenteren als heel vrijblijvend: je hoeft hier niets, kom wanneer je wil.

Maar juist millennials hebben behoefte aan plekken van commitment, plekken waar het er wel toe doet of je er bij hoort of niet. Behoefte aan een boodschap die iets te zeggen heeft over het hele leven, over deze hele ingewikkelde wereld, over menselijke worstelingen en problemen. Niet verontschuldigend, maar vrijmoedig. Dat betekent dat de kerk niet minder moet aanbieden, maar juist meer: meer eerlijkheid, meer gastvrijheid, meer radicaliteit, meer duidelijkheid. Of misschien wel gewoon meer liefde voor God.

Herkenbaar? Al ben ik zelf een millennial, ik ben wel onderdeel van diezelfde kerk die vaak zo weinig te zeggen heeft. Ik voel me aangesproken en denk na over wat mijn rol kan zijn als ik in Nederland weer als predikant in de kerk ga werken. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en gedachten.


5 reacties op “Het geloof en de kerk van millennials: meer gesprek en minder vrijblijvendheid”

 1. Dorothée Berensen – Peppink

  Gaaf dat je dit blog schreef n.a.v. het onderzoek van Ruth Perrin. Mooi verwoord en belangrijk om aandacht voor te vragen! Het bevestigt ook de conclusies uit Nederlands eerder gedaan onderzoek over millenials, ook wel generatie Y genoemd. En is in lijn met eerder gedaan Nederlands onderzoek. Een vertaalslag daarvan hebben we gemaakt in het projectboek bij de missionaire ronde van 2016-2018. Nog bestelbaar voor geïnteresseerde meelezers:
  https://webwinkel.pkn.nl/deel-je-leven-uitnodigend-kerkzijn-met-twintigers/4920-0162

  1. Gertine Blom

   Dank je! En ja het klopt dat dezelfde dingen terugkomen als uit jullie boekje, dat heb ik destijds ook gelezen. Probleem met dit soort dingen is: wat ga je doen ná de analyse, hoe ga je ermee aan de slag?

   1. Dorothée

    Dat is altijd weer een creatief en ook wel kwetsbaar proces..Belangrijkste is daarom al tijdens het onderzoek (dus voor de analyse) met de groep zelf in gesprek te zijn (participatief actieonderzoek)… en daar zoeken naar mogelijkheden om vanuit wat er in die groep leeft samen te zoeken naar het verlangen en zoeken naar mogelijkheden om dat concreet met elkaar uit te werken. Net zelf ook weer bezig met vergelijkbaar traject in de Protestantse gemeente van Zeewolde. Nog belangrijker misschien: ook andere generaties inschakelen. En in de gemeente beseffen dat gebed de basis is van al ons kerkenwerk en dus ook van dit proces. We hebben het proces ‘Geloven in bloei’ genoemd.. geïnspireerd door de gedachte achter: http://www.lenteindekerk.nl

 2. Marijke van Doorne

  Goedenavond Gertine.
  Ik ben Marijke 71 jaar vandaag stonden er maartse viooltjes in bloei ooit twee jaar terug in december. Vandaag het leesplan afgerond.Volhouden was het laatste thema.Zo’n leesplan helpt je volhouden. Openbaringen die ontvang je als je blijft volhouden om in God te blijven geloven. Voor mij is het een tijd van op de proef stellen al best wat jaren aan de gang begonnen toen ik zo’n jaar of 15 was inmiddels 71. Ervaar dat ik kracht ontvang om verder te gaan. Heb bijna alle leesplannen gevolgd en lees het leesrooster. Plus uit een dagboekje
  Het leesplan wat ik volgde ,geloof’ 14 Bijbelteksten over vertrouwen, verdeelt over 14 dagen bij het NBG. Afgelopen woensdag de 19de onderwerp Ik bid… en de vraag vanuit Efeziërs 3:14-21 Waaraan zie jij Gods macht? Ik zie het door alles heen. Er was ook een vraag wie was voor jou een belangrijke steun in je geloof. En de vraag vanuit Romeinen 1:8-12. Met nog een vraag heb je dat wel eens aan die persoon gezegd. Het zijn meer personen. Maar jij Gertine bent voor mij een belangrijke persoon in mijn geloof in de blogs dat je hier nu bent in je blog ervaar ik je als predikant als herder en leraar. Ik heb al een aantal leesplannen gevolgd nu vandaag leesplan Geloof afgerond. Gered. Hebreeën 11: 1-21Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. 2Om hun geloof werden de mensen uit vroeger tijden geprezen. Een bijzondere brief de Hebreeën brief. Het volgen op deze manier vind ik waardevol. heb de brief verder doorgelezen en dat was een verrassing ik vond het zo passen bij jouw schrijven in je blogs en dagboekje.

  Hartelijke groet Marijke.

  Moge God de Vader ons zegenen
  moge God de Zoon ons heel maken
  moge de Heilige Geest ons verlichten
  en ons ogen geven om mee te zien
  oren om mee te horen
  en handen om Gods werk mee te doen
  voeten om mee te lopen
  en een mond om woorden van verlossing te preken
  en moge de engel van de vrede over ons waken
  en ons tenslotte leiden door Gods genade
  tot in het eeuwig koninkrijk
  Amen.
  (Dominicaanse zegenwens)

  1. Gertine Blom

   Mooi en bijzonder om te horen Marijke! en een prachtige zegenwens! dankjewel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: