Ik schreef bijna een jaar geleden een blog over wat Cambridge zo de moeite waard maakt (klik hier). Maar nu ik hier alweer ruim een jaar woon (een jaar en twee maanden om precies te zijn), heb ik alweer wat beter zicht op wat de leuke plekjes van deze stad zijn. Ik vind dat trouwens niet heel makkelijk, om een stad echt te leren kennen. Dat kost tijd, en dat niet alleen, je hebt er ook mensen voor nodig. Mensen die al langer in Cambridge wonen en je tips kunnen geven waar je zelf nooit achter was gekomen. In deze blog vind je dat soort tips, maar ook het resultaat van mijn eigen gestruin door de stad. Speciale dank aan al onze gasten, op wie we onze gids-pogingen hebben gebotvierd :-)

Uitzicht

Cambridge is prachtig om van bovenaf te bekijken. Dan zie je pas echt hoeveel ruimte alle colleges innemen en hoe groot de binnenplaatsen zijn. Het beste uitzicht krijg je als je de toren van Great St. Mary’s beklimt, de grote kerk die tussen het marktplein en King’s College in staat. (Je kunt daar trouwens ook altijd gratis naar binnen, aanrader, zeker als je geïnteresseerd bent in de eerste druk van een King James Bible.) Als je claustrofobie hebt, niet doen: de trap omhoog is heel smal. Maar onderweg kom je wel langs de Bell Ringer’s Room, waar je de touwen van de klokken ziet hangen. Bovenop heb je een schitterend uitzicht. Kosten: een paar pond pp.

Een alternatief is het beklimmen van Castle Hill, net buiten het centrum. Dit is de plek waar Cambridge is gesticht. Het is een echte heuvel, net niet zichtbaar vanaf de weg. Als je deze opklimt, heb je ook een heel mooi uitzicht over de stad – al sta je overal wat verder van weg in vergelijking met Great St. Mary’s. Je kunt op zomeravonden je picknick meenemen en hier een tijdje zitten als het niet te druk is.

IMG_3837

Scones, taartjes, koffie

IMG-0095

Zoetigheid. Daar zijn ze goed in, die Britten. Wat wij in Nederland ‘high tea’ noemen, is hier een cream tea (thee met iets erbij) of een afternoon tea (thee met heel veel erbij). Er zijn allerlei plekken waar je de klassieke scones en nog veel meer kunt vinden. Mijn tips:

 • Fitzbillies, waar ik het al eerder over had: de oudste tearoom van de stad;
 • Michaelhouse Café: een laagdrempelig café in een oude kerk, hier hebben ze (volgens Eelco’s en mijn onpartijdige oordeel) de lekkerste scones (tip: je krijgt hier korting als je eerst de toren hebt beklommen);
 • natuurlijk de Orchard in Grantchester: eerst een wandeling door de schitterende meadows, en dan als beloning tea & scones in een luie stoel in de boomgaard, het liefst in het voorjaar als de bomen vol hangen met bloesem (in de zomer heb je kans op veel wespen…)
 • Hot Numbers: hip koffietentje met lekkere koffie en lekkere taartjes, er zijn een paar vestigingen in de stad.

Colleges

Dit blijft toch wel een heel belangrijk deel van Cambridge: de colleges (spreek uit op z’n Engels). Studenten zijn niet alleen lid van de universiteit, ze zijn ook lid van een college. Hier vindt het sociale leven van de studenten plaats. Veel studenten wonen hier ook; er zijn clubs en koren en sporten en allerlei oude tradities. Als je in Cambridge bent, kijk dan ook zeker verder dan alleen de poort van de colleges: binnen in vind je rustige binnenplaatsen, prachtige chapels en mooie architectuur. Voor sommige colleges moet je betalen, bij anderen kun je zomaar binnenlopen.

IMG_3906

Om er maar een paar te noemen:

 • King’s College: het hoogtepunt van de stad met een overdadige beroemde chapel. Kost 10 pond om te bezichtigen, maar is gratis als je een evensong bezoekt. Ook gratis zijn inwoners van de stad en bezitters van een universiteitspas (die laatsten mogen ook gasten meenemen).
 • Trinity College: kost een paar pond. Heeft een enorme binnenplaats en een mooie chapel. Een paar uur per dag is de oude bibliotheek te bezoeken, maar hier staan vaak lange rijen.
 • Christ College: gratis. Heeft prachtige tuinen en een heel eigen sfeer.
 • Magdalene College: gratis. Ligt mooi aan de rivier.
 • Gonville & Caius: gratis. Dit was het college van Stephen Hawking. De sfeer hier is weer heel anders, met bomen op de binnenplaats.

Als je goedkoop wilt eten of koffie drinken, dan zijn de cafés van de colleges een aanrader. In Pembroke College kun je bijvoorbeeld ook als ‘member of the public’ terecht voor warme maaltijden voor weinig. Newnham College heeft een goedkoop maar goed café.

Evensongs

In diezelfde colleges worden ook evensongs gehouden. In sommige colleges dagelijks (zoals in King’s en John’s), in andere een paar keer per week, nog weer andere één keer per week of nog minder vaak. Cambridge staat bekend om de evensongs, en niet voor niets. Hier heb je de kans om elke dag, gratis en voor niets, de prachtigste muziek ter wereld te beluisteren, uitgevoerd door wereldberoemde koren en professionele musici. Maar de evensong is geen concert, het is ‘worship’: geleid door een geestelijke, er wordt gebeden en uit de Bijbel gelezen. Het koor zingt de Introit, de responses, het Magnificat en Nunc Dimittis, een Anthem en er is meestal een gezamenlijk gezongen hymn.

De evensong van King’s College is het bekendste, omdat dat koor zo bekend is (van o.a. de Christmas Service die wereldwijd te zien is op de BBC). Maar in King’s voelt alles altijd zo toeristisch aan… en zit je temidden van een heleboel mensen die alleen maar daar zitten omdat dat in hun reisgids staat.

Betere evensong-ervaringen kun je opdoen op o.a. deze plekken, waar de muziek zonder uitzondering magnifiek is:

DSCN4142

 • St. John’s College: naast King’s College is dit het enige College met een jongenskoor. Het is altijd puur genieten om die jonge kinderen te horen zingen met stemmen als engelen. De chapel is sfeervol en oud, en in tegenstelling tot King’s worden hier de spreekstemmen wél versterkt, zodat je gewoon kunt verstaan wat ze zeggen. Dagelijks.
 • Trinity College: gemengd koor, de chapel doet wel wat denken aan die van King’s alleen dan veel kleiner. Alleen op zondag, dinsdag en donderdag.
 • Clare College: gemengd koor. Ik heb het idee dat dit college veel meer gericht is op diversiteit dan John’s en Trinity. Hier klinkt meer moderne muziek en ook wordt muziek van vrouwelijke componisten vaker uitgevoerd. Alleen op zondag, dinsdag en donderdag.

Pubs

Pubs! Die kunnen niet ontbreken in dit rijtje! Eén van onze favoriete activiteiten is Scrabble spelen in de pub onder het genot van een drankje. De sfeer van de pubs is niet goed vergelijkbaar met iets in Nederland. Het lijkt wel wat op ouderwetse bruine cafés, maar dan altijd met pubfood: hamburgers, pies, fish & chips, etc. Je bestelt aan de bar, dus je kunt zelf bepalen wanneer en hoe vaak je eten of drinken wilt. In sommige pubs kun je sport kijken. De inrichting is altijd vrij donker en altijd een beetje houtje-touwtje. Er komen alle soorten mensen: gezinnen, studenten, oude mannen, hipsters, noem maar op.

img-0080.jpg

Tips voor pubs in Cambridge:

 • The Eagle: de bekendste en oudste pub van de stad. Hier werd de structuur van het DNA wereldkundig gemaakt en er is een RAF-bar waar piloten van de Tweede Wereldoorlog berichten achterlieten op het plafond en de muren. Er is ook een gezellige binnenplaats. Het is hier wel altijd erg druk, maar het is ook groot, meestal kun je nog wel een plekje vinden.
 • Fort St. George: deze pub ligt aan de rivier. In de winter is het hier rustig en brandt het haardvuur. In de zomer is het erg druk en kun je heerlijk buiten zitten.
 • The Regal: een enorme pub waar het eten en drinken spotgoedkoop is – niet de meest sfeervolle pub maar erg geschikt voor als je goedkoop wil eten of zeker wil zijn van genoeg plek.
 • En verder is eigenlijk iedere pub die je binnenloopt prima, dat maakt pubs nu juist zo toegankelijk. Sommigen focussen meer op goed eten en zijn wat duurder, anderen hebben veel soorten bier, en weer anderen hebben alleen maar basic eten en drinken.

Kerken & chapels

Over de chapels in de colleges had ik het al: die zijn stuk voor stuk prachtig. Maar ook de andere kerken in Cambridge doen er niet voor onder. De meeste kerken zijn altijd open en in het afgelopen jaar heb ik een paar pareltjes ontdekt door gewoon maar eens binnen te lopen. Ook is het leuk om in de dorpjes om Cambridge heen op kerkentocht te gaan: de dorspkerkjes zijn allemaal zo idyllisch en mooi… met oude, vervallen en mysterieuze begraafplaatsen eromheen.

DSCN2976

Mooie kerken in de stad zijn bijvoorbeeld de katholieke kerk ‘The Church of Our Lady and the English Martyrs’, de leegstaande kerk ‘All Saints’, en de oudste kerk ‘St. Benet’s’. Ook een pareltje is ‘St. Edward King & Martyr’, een oeroude kerk midden in het centrum van Cambridge, die je makkelijk voorbij loopt als je er niet op let, en als je dan naar binnen gaat bevind je je plotseling in een oase van rust en stilte.

En verder…

Natuurlijk is er nog veel meer aan te raden… maar misschien moet ik dat maar voor een volgende keer bewaren. Zo is er nog de Amerikaanse begraafplaats vlak bij ons huis, een zeer goed onderhouden oorlogsbegraafplaats. En zijn er de Botanische Tuinen die het hele jaar door prachtig zijn en waar in de zomer avondconcerten gehouden worden waarbij je je eigen kleedje en eten meeneemt en neerstrijkt in het gras. En alle parken natuurlijk… En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle leuke musea, die stuk voor stuk gratis te bezichtigen zijn. Kortom, nog stof genoeg voor deel 2.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: