Ik heb het gevoel dat mijn hoofd nog in april zit, terwijl ondertussen de rest al stiekem naar mei is doorgelopen. Nou ja. Het is mei, ook al was het vanmorgen zo koud dat ik mijn handschoenen miste en ook al trekt er af en toe een herfststorm over.

April was een gekke leesmaand. Ik was namelijk een groot deel van de maand geobsedeerd door de boeken van de Amerikaanse Sarah J. Maas en verdween dagenlang in een fantasywereld met magie en elfen. Misschien ken je dat wel. Ik had het ook toen ik voor de eerste keer de Lord of the Rings-films zag en toen ik Harry Potter las en ook nog wel bij een aantal andere fantasyboeken en films. Er zit een uniek soort aantrekkingskracht in verhalen die een totaal nieuwe/vreemde wereld beschrijven – maar daarover een andere keer meer. Nu eerst mijn lijstje – waar gelukkig ook nog wat andere boeken tussen staan.

Mijn verhaal / Becoming – Michelle Obama

Het hebben van een Kobo Plus-abonnement betekent dat ik eindeloos veel eboeken tot mijn beschikking heb. Het nadeel is wel dat dat vaak alleen de Nederlandse vertalingen zijn van buitenlandse boeken. Zoals deze – hoewel het boek goed vertaald is. Ik vond het fascinerend om Michelle Obama’s levensverhaal te lezen, en daardoor ook meer te weten te komen over Barack Obama en zijn carrière richting het Witte Huis. Wat een wereld. Wat een land. Wat een mooie mensen!

Hof van doorns & rozen / – mist & woede / – vleugels & verwoesting / – Frost & Starlight – Sarah J. Maas

Een vierdelige fantasyserie over Feyre, die als mensenmeisje in het rijk van de Faeries (of, zoals het in de Nederlandse vertaling staat: elfiden) komt en daar een cruciale rol speelt in de strijd tegen een vijandige koning. Het gaat over magie, liefde, zussen, vriendschap, moed, angst – kortom alles wat een goed verhaal tot een goed verhaal maakt. Niet altijd even mooi geschreven, maar de interne structuur van de fantasywereld is ijzersterk en kent allerlei interessante details. Ik las drie boeken in het Nederlands en één in het Engels.

Gesprekken met vrienden – Sally Rooney

Dit is een nieuw literair fenomeen: de jonge Ierse schrijfster Sally Rooney. ‘Conversations with friends’ is haar debuut. Een geweldig geschreven verhaal over de (liefdes)verhoudingen tussen twee studentes en een schrijvers/acteursechtpaar. De gedachten van de hoofdpersoon zijn soms eng herkenbaar.

Serie: De glazen troon – Sarah J. Maas

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alle boeken van deze serie gelezen heb :) Deel 1 vond ik namelijk niet echt geweldig, maar toen ik een stukje van een later deel las was ik toch weer gegrepen. De schrijfster was nog erg jong toen deel 1 uitkwam, en haar schrijfkwaliteiten zijn sindsdien alleen maar groter geworden. Vandaar dat het laatste deel veel spannender, interessanter en complexer is dan deel 1. Ook hier speelt liefde weer een grote rol, en de fantasywereld lijkt wel een beetje op die uit haar andere serie. Dit is echt een klassiek fantasy-epos, met een enorme eindstrijd tussen goed en kwaad.

De goddelijke dans – Richard Rohr

Gelukkig las ik ook nog theologie! Al las ik de eerste helft van dit boek vorig jaar al. Dit is zo’n boek waarbij ik op elke bladzijde denk: ja! dat vind ik ook! Bijzonder is dat. Het gaat over de drie-eenheid van God en hoe dit alles in ons geloof zou moeten beïnvloeden. Ik denk dat ik er binnenkort nog eens een aparte blog over schrijf.

Het eeuwige leven – Matt Haig (luisterboek)

Ja, ik luisterde ook weer eens naar een voorgelezen boek, dankzij de app van de LuisterBieb. Van Matt Haig heb ik al meer boeken gelezen. Hij heeft een hele rustige manier van een verhaal vertellen, en verweeft er allerlei diepere gedachten over het leven in. Dit verhaal gaat over een man die een bijzondere aandoening heeft: hij leeft ongeveer 14x zo lang als andere mensen. Dat is niet alleen maar leuk. Zijn geliefde wordt wél ouder en hij moet haar verlaten omdat mensen in zestiende eeuws Engeland al snel mensen verdenken van hekserij. Het is een verhaal over identiteit, liefde (uiteraard), en over de vraag hoe je moet leven, al duurt het honderden jaren voor je daar een antwoord op vindt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: