De afgelopen tijd stond mijn blog even op een lager pitje – maar ik hoop dat daar nu weer verandering in komt. In ieder geval bij dezen een update over de boeken van de afgelopen tijd. Mei en juni waren ook wat lezen betreft niet zo productief als anders. Tenminste, als het gaat om nieuwe boeken. Ik herlas wel een paar boeken die ik al eerder had gelezen en die daarom geen plaatsje krijgen in deze blog. Ook begon ik in een paar nieuwe boeken en las ik die vervolgens niet uit… misschien dat het in de zomer beter gaat? Op vakantie met een e-reader vol nieuwe boeken en een tijdje zonder internet leven, daar kijk ik echt naar uit.

Holy Envy – Barbara Brown-Taylor

Ik houd erg van de boeken van deze Amerikaanse theoloog en ik ben eind mei zelfs naar een lezing van haar geweest in Londen – waar ik mijn boek ook heb laten signeren! Toch moet ik zeggen dat dit boek me niet zo raakte als haar eerdere boeken. Het gaat over haar eigen ontwikkeling in de jaren dat ze het vak wereldreligies gaf aan een college. Ze beschrijft hoe ze met haar studenten de spiritualiteit en rituelen van de grote religies ontdekt en beseft dat het christendom heel vaak iets mist dat zij wel hebben: een ruimhartigheid ten opzichte van andersgelovigen. Christelijke zendingsdrang heeft vaker dingen kapot gemaakt dan dat het opbouwde. Ze stelt dan ook uiteindelijk voor om te stoppen met de aanname dat jij het beter weet dan de ander, en in plaats daarvan van elkaar te leren. Niet echt een verrassend nieuw inzicht, maar wel als altijd heel mooi en persoonlijk geschreven.

Aswoensdag – Hanneke Hendriks

Een mooi, klein verhaal dat zich in Limburg afspeelt. Het gaat over hoe gebeurtenissen in eerdere generaties doorwerken in een familie en over de verzoening tussen dochter en moeder. Leuk om inzicht te krijgen in het leven van een klein Limburgs dorpje dat zich opmaakt voor de carnavalsweek.

Voorwaarts – Eva Meijer

Eigenlijk twee verhalen in één. Meijer vertelt eerst het verhaal van een idealistische groep mensen uit de jaren twintig van de vorige eeuw, die zelfvoorzienend willen leven op het Franse platteland. Vanuit het perspectief van één van de vrouwen leef je mee met alle ingewikkelde karakters, relaties, en de taaiheid van dit soort hoge idealen. Daarna begint ze een nieuw verhaal over vier mensen die in de huidige tijd iets dergelijks beginnen in Nederland. Ook hier botsende karakters en botsende voorstellingen van de toekomst. Mooi en raak geschreven.

Remembrance, Communion, and Hope – Todd Billings

Hardcore theologisch boek over de protestantse traditie van het Avondmaal en hoe de viering ervan in protestantse kerken gerevitaliseerd kan worden. Het was een tijdje geleden dat ik me vast had gebeten in zo’n theologisch boek, en het was eigenlijk wel weer erg leuk. Als je alles wilt weten van de theologische perspectieven op de betekenis van het Avondmaal en benieuwd bent wat Calvijn te zeggen heeft over alle hedendaagse problemen… lees dit.

Why Go To Church? The Drama of the Eucharist – Timothy Radcliffe

Een mooie traditie in Engeland is het jaarlijkse boek dat de aartsbisschop van de Church of England kiest voor Lent (Veertigdagentijd). Dat kan een boek zijn dat al geschreven is, of speciaal voor deze periode geschreven wordt. Overal in het land lezen mensen in de kerk dan samen dit boek. De katholieke Radcliffe schreef dit boek speciaal hiervoor in 2011 – en ik vond het op de boekenplank van mijn eigen kerk. Het is een heel mooi boek dat de theologische betekenis van ieder moment in de mis beschrijft – het katholieke perspectief maakt het voor anglicanen en protestanten extra verfrissend, vind ik.

Cinder, Scarlett, Cress, Winter – Marissa Meyer

En dan nu de onvermijdelijke categorie: young adult :-) Dit is een science fictionserie waarbij klassieke sprookjes creatief verwerkt worden in een moderne wereld. Assepoester is een cyborg die een verloren gewaande prinses blijkt te zijn, Roodkapje ontmoet haar (mensen)Wolf die uiteindelijk verandert in een vriend, Sneeuwwitje woont op de maan en wordt onder de duim gehouden door haar boze stiefmoeder. Lekker geschreven, hoewel de verhaallijn niet altijd even sterk is.

Sammie en opa – Enne Koens

Een heel mooi kinderboek over de relatie tussen kleinkind Sam en opa. Prachtig geschreven, ontroerend.

De dagen van de bluegrassliefde – Edward van de Vendel

Eén van de klassiekers in de Nederlandse lhbt+ young adult. Over de ontluikende liefde tussen twee jongens op een zomerkamp. En wat blijkt: liefde tussen twee mensen is altijd even mooi, over welke geslachten het ook gaat ;-)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: