DSCN3050

Ik ben van plan om iedere maand een kort stukje te schrijven over de boeken die ik las en luisterde. Naast gewone papieren boeken en ebooks op mijn eReader luister ik namelijk ook heel graag naar voorgelezen boeken via de app Storytel – tijdens het hardlopen, wandelen of tijdens schoonmaakklusjes. Deze maand was een echte leesmaand met maar liefst acht boeken: twee papieren boeken, drie luisterboeken, vier ebooks.

(Als je op de titel van de boeken klikt, kom je op een bol.com-pagina waar je ze kunt kopen. En als je dat doet… support je ook nog eens mijn blog, hoe mooi is dat.)

How England Made the English – Harry Mount

Dit was het enige papieren boek dat ik deze maand kocht. Ik liep door één van de fantastische boekwinkels van Cambridge en dacht: ik moet toch iets lezen in het kader van de inburgering. Dus ik koos dit boek, omdat het als ondertitel heeft: ‘From why we drive on the left to why we don’t talk to our neighbours’. Het was ons tijdens een wandeling namelijk opgevallen dat vrijwel niemand gedag zegt. Ik hoopte in dit boek wat meer over de culturele gewoonten van Engeland te leren, maar dat viel een beetje tegen. Als ik beter gekeken had, had ik gezien dat het boek vooral gaat over de geologische eigenschappen van Engeland en wat dat doet met de bewoners. Bijvoorbeeld welke invloed het regenachtige weer heeft op de cultuur (mensen kruipen in hun eigen huizen bij de kachel en dat creëert een wat gesloten cultuur). Ondanks dat best leuke dingen geleerd over steensoorten, schoorstenen, pubs en hedges. Geen aanrader als je alleen maar wat meer wilt weten over de Engelse cultuur, wel een aanrader als je dol bent op geologische feitjes.

The Road to Little Dribbling – Bill Bryson (luisterboek)

Dit boek koos ik om dezelfde reden als het vorige: om meer van Engeland te weten te komen. Bill Bryson is een fantastische verteller en beschrijft zijn bezoekjes aan allerlei kleine en grote plaatsen in Engeland. Veel boeiende anekdotes en leuke observaties van een Amerikaan die al lang in Engeland woont. Ook totaal oninteressante details van vergeten dorpjes, maar dat is eigenlijk juist erg leuk.

Concept M – Aafke Romein (luisterboek)

Dit was zonder twijfel het boek dat ik het snelste uit had! Ik kon niet stoppen met luisteren, zelfs tijdens het koken had ik mijn oordopjes in. Het is het eerste boek van Aafke Romeijn, een Nederlandse schrijfster. Gesitueerd in een alternatieve versie van Nederland, geschreven met oog voor details, met vaart, een boeiend verhaal. De personages blijven wat vlak en de politieke ontwikkelingen zijn niet altijd even geloofwaardig, maar door de licht cynische voorleesstem van de auteur zelf blijft het een genot om naar te luisteren. Aanrader!

The Very Worst Missionary – Jamie Wright

Dit was het enige theologisch getinte boek dat ik afgelopen maand las. Ik had op de een of andere manier steeds vooral zin in fictieve verhalen. Toch las ik dit boek ook in een ruk uit, want het is prettig geschreven en gaat over boeiende onderwerpen. De schrijfster is een vrouw die met haar gezin als ‘missionary’ vanuit de VS een aantal jaar in Costa Rica woont. Zij en haar echtgenoot trappen in alle valkuilen waar ik tijdens mijn vakken missiologie aan de universiteit over heb gelezen: denken dat je als welvarende westerling met jouw woorden over de waarheid die arme mensen van dat ontwikkelingsland wel even kunt gaan redden. Jamie Wright komt er ook al snel achter dat ze daar met de verkeerde intenties zijn gekomen. Ze beseft dat mensen helpen alleen maar met als doel ze te bekeren, intrinsiek verkeerd is. Dat het om echte relaties gaat, vriendschappen die zelf het doel zijn, in plaats van een middel. Ik vond het mooi om te lezen over haar bewustwordingsproces en mijn eigen ideeën over missie bevestigd te zien :)

Red Seas under Red Skies – Scott Lynch

Mijn grote liefde als het gaat om boeken, is fantasy. Verhalen in verzonnen werelden waar je in weg kunt duiken. Toch deed ik er anderhalve maand over om dit boek uit te lezen. Dat komt niet doordat boek niet goed is, het is juist ontzettend goed. Deze schrijver is namelijk echt fenomenaal in het bedenken en beschrijven van fictieve plaatsen, sluwe sympathieke hoofdpersonen, ingewikkelde intriges, plotselinge wendingen, levendige bijfiguren en een verrassend einde. Het is een boek vol details en beschrijvingen en daardoor kostte het wel wat inspanning om dat in het Engels te lezen. Vandaar dat ik er zo lang over deed, soms greep ik liever naar een makkelijker lezend boek. Maar afgelopen week pakte het verhaal me weer en las ik het uit. Het is deel twee van een trilogie, ik heb er dus nog één te gaan!

Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse (luisterboek)

Alweer een paar jaar oud, maar ik had het nog nooit gelezen. Op Storytel wordt het voorgelezen door de auteur zelf, en dat is echt heerlijk om naar te luisteren. Korte stukjes met rake observaties over taal en communicatie. En dan die droge stem erbij, nog veel leuker denk ik dan het boek zelf te lezen.

This Girl Ran – Helen Croydon

Dit boek valt in de categorie sportboeken. Die lees of luister ik graag als ik motivatie zoek voor mijn eigen hardlooppraktijken, of juist als het lekker gaat en ik allerlei wilde plannen heb voor nieuwe doelen. En dan houd ik het meest van de biografische variant: van iemand (liefst een vrouw) die vertelt over hoe ze de motivatie en energie vond om te gaan hardlopen en hoe dat beviel. (Het allerleukste boek in deze categorie is ‘Running for Girls’ van Alexandra Heminsley.) ‘This Girl Ran’ gaat over een vrouw die op zoek was naar een invulling voor haar leven die wat minder op feesten en alcohol gericht was, en het hardlopen ontdekte. Leest prima weg, leuk voor als je ook van hardlopen houdt en iets zoekt voor tussendoor.

Your Pace or Mine – Lisa Jackson

Valt in dezelfde categorie (ja, ik had deze maand wat extra motivatie nodig om weer op gang te komen met hardlopen!). Niet alles vond ik even boeiend, ik las vooral de stukjes van de auteur zelf en niet alle interviews met andere hardlopers. Leuk aan dit boek vond ik hoe Lisa Jackson de nadruk legt op het plezier en ontmoetingen in het hardlopen en wat je er allemaal van kunt leren voor andere gebieden in je leven, en dat het niet gaat over snelheid en finishtijden.

Leap in – Alexandra Heminsley

Omdat ik het vorige boek van deze auteur zo heerlijk vond, besloot ik het te wagen met dit boek. Het was weer net zo mooi en persoonlijk geschreven als het vorige boek, maar het onderwerp zwemmen boeit me helaas niet zoveel als hardlopen. Het hele achterste deel over de geschiedenis en de techniek van zwemmen heb ik dan ook maar overgeslagen. Wel kwam ik door dit boek te weten dat er een heleboel lido’s zijn in Engeland (onverwarmde, oude buitenzwembaden) en dat er dus ook een hele grote in een park in Cambridge zit. Onthouden voor als het warm wordt.


5 reacties op “De boeken van april”

 1. jennekezweers

  Wow gertien, boekenwurm! dat zijn er nog al wat zeg :) leuk dat je dat gaat delen met ons. Ik ben me gelijk even gaan verdiepen in Storytel, dank voor de tip

  1. Gertine Blom

   Ja, klinkt veel he! Maar via het luisteren gaat het toch heel snel. Ik heb ‘maar’ vier gewone boeken gelezen, en twee daarvan waren van die snel-weglees-boeken. En ik had steeds geen zin in series of films, andere maanden heb ik dat wel meer. Maar boekenwurm ben ik al vanaf dat ik kon lezen ;-)

 2. John de Best

  Koel Brittannië van Patrick van IJzendoorn (journalist Volkskrant die al jaren in Engeland woont) is wel interessant om te lezen. Geeft naast historisch inzicht, ook inzicht in typisch Engels gedrag.

  1. Gertine Blom

   Ah dank voor de tip!

 3. […] eerste boek dat ik las in mei was het derde deel van de fantasy-serie waar ik vorige maand ook al over schreef. En ook dit boek was weer fantastisch, al was het misschien wat tragischer dan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: