Verbaasde of bewonderende blikken als ter sprake komt dat ik regelmatig hardloop, soms zelfs wel 21,1 kilometer aan één stuk. Reacties zijn meestal verontschuldigend (‘Ik zou dat nooit kunnen’) of niet-begrijpend (‘Ik vind hardlopen echt niet leuk’) of verzuchtend (‘Daar moet je wel veel discipline voor hebben…’).

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een paar jaar geleden ook niet had kunnen voorspellen dat ik in 2017 twee keer een halve marathon zou rennen en dat ik mezelf zou beginnen te beschouwen als een hardloper. Toch is het gebeurd, in niet al te lange tijd zelfs. Dit is mijn antwoord op de vraag ‘Waarom ben jij een hardloper?’.

Een leeg hoofd

Het eerste deel van het antwoord is: omdat ik met hardlopen probeer mijn hoofd leeg te maken.

Mijn beste herinnering aan een leeg hoofd is die van het backpacken in Schotland, in de zomer van 2016. Geen lange, diepe gesprekken toen we over de West Highland Way liepen, maar alleen nog de cadans van onze voeten, de natuur om ons heen, de berglucht inademen, steeds een volgende stap over het ongelijke pad.

Zo ongeveer voelt het ook tijdens de ultieme hardlooprondjes, dat is waar ik naar streef. Mijn hoofd leegmaken, mijn malende gedachten stoppen.

Meestal is het anders, helaas. Vaker is het stemmetje in mijn hoofd niet stil te krijgen.

Tijdens de eerste kilometer: ‘Het gaat niet lukken vandaag, je kunt beter stoppen en het morgen opnieuw proberen. Voel nou zelf, je gaat langzaam, je voet doet pijn, stop maar.’

Tijdens de tweede kilometer: ‘Wat moet ik eigenlijk vandaag nog doen, wat stond er ook alweer op mijn to-do-lijstje?’ Hartslag gaat omhoog, ademhaling versnelt, ik kijk onrustig op mijn hardloophorloge, ‘Twee kilometer pas? Die geplande acht zit er vandaag echt niet in.’

Tijdens de vierde kilometer: ‘Zo, al lekker een eindje op weg.’ Blik op mijn horloge om de afstand te checken: ‘Pas vier kilometer… Oh, en ik ben helemaal vergeten om dat mailtje te sturen…’

Een voortdurende strijd in mijn hoofd, de onrust strijdt om voorrang, en steeds weer moet ik mezelf toespreken: rustig aan, regelmatig ademhalen, je hebt dit vaker gedaan, focus op het lopen, niet op de stress.

Soms stopt het stemmetje niet en kom ik moe thuis, ga ik eerder dan gepland terug. Maar soms… dan houdt het op. Kan ik mijn gedachten stopzetten. Is er alleen nog de cadans. Ritme. Flow. Raakt mijn hoofd leeg en kan ik uitgerust weer beginnen aan mijn werk. Voor die momenten doe ik het. Om mezelf te oefenen in de rust vinden, om mezelf te trainen in volhouden, ook als alles roept dat ik moet stoppen.

Hardlopen is voor mij een vorm van meditatie.

Euforie

Anders is het bij de momenten van euforie tijdens het hardlopen. Dan is er geen strijd in mijn hoofd tussen alle gedachten en ideeën. De euforie is er soms opeens, na weken van gedegen trainingsloopjes – zoals bij mijn laatste tien kilometer. Toen klopte opeens alles. Geen twijfel meer, geen gezucht over mijn extra winterkilo’s, geen stemmetje in mijn hoofd dat me wanhoop probeerde aan te praten. Alles klopte. Ik vloog, de heuvels hielden me niet tegen, een hoger tempo dan ooit en steeds sneller, ik voelde me sterk, en blij, en ik vloog! Ik kon niet stoppen met lachen en kon alleen maar denken: hoe kan dit? Dit kan niet! Maar het bleef zo gaan en ik bleef vliegen en lachen en rende 3,5 minuut sneller dan ooit op de tien kilometer. Runner’s high noemen ze dat. Ik noem het euforie. Het gelukkige gevoel hield nog dagen aan.

Gelukkig

Ja, daarom doe ik het. Omdat hardlopen me gelukkig maakt. Het besef dat ik dit kán, met niets anders dan mijn voeten, mijn benen, mijn hart. Mijn lijf, dat ik lang lelijk vond, dat lijf is sterk en gezond en daar ben ik diep dankbaar voor. Ik kan een halve marathon rennen, en als ik dat kan, wat kan er dan nog meer?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: