De eerste vrouwelijke student van Nederland

Zoals je wellicht weet, houd ik er nog een andere website op na. Eentje over vrome vrouwen, waar ik verhalen verzamel uit heden en verleden. Waarom? Omdat als je over de geschiedenis leest, je nog veel te veel alleen de mannen tegenkomt. Dat is jammer, want er waren wel degelijk allerlei bijzondere vrouwen met bijzondere levensverhalen, die mooie en wijze dingen hebben gedaan en gezegd.

Zo was er Anna Maria van Schurman, een vrouw uit de zeventiende eeuw. Briljant was ze – ze kende veertien talen en was geschoold in de letteren, filosofie en theologie. Ze schilderde, schreef, was beroemd in heel Europa, en sprak bij de oprichting van de Universiteit Utrecht een rede uit – waarin ze zich afvroeg waarom vrouwen geen student mochten worden. Bij hoge uitzondering mocht zij toen toch colleges volgen, afgezonderd in een speciale loge.

Nieuwsgierig naar deze vrouw? Lees dan hier verder op www.vromevrouwen.nl! Pieta van Beek schreef een mooi artikel over haar.


2 reacties op “De eerste vrouwelijke student van Nederland”

  1. klaas0639

    Binnen onze eigen gemeente was Ge van der Luit ook zo’n vrouw die mede door haar vrouw zijn lange tijd onderschat is geweest (en misschien pas laat haar eigen kwaliteiten ontdekte) . Gelukkig was ze eigenwijs en besloot ze assertief te worden :-)

    1. Gertine Blom

      Kijk aan, dat is een mooie observatie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: