Deze maand las ik alleen maar e-boeken! Om dat te gaan compenseren, schafte ik vier échte boeken aan om in maart te lezen. Februari was een maand van vooral lekker lezende boeken en een klein beetje theologie. Het fijne aan een e-reader is dat je ‘m makkelijk overal mee naar toe kunt slepen, dus ik las mijn boeken op allerlei verschillende plaatsen – maar toch vooral thuis op de bank!

 Shameless – Nadia Bolz-Weber

In januari verscheen het nieuwe boek van de Amerikaanse pastor Nadia Bolz-Weber. Ik heb haar vorige twee boeken gelezen en die vond ik allebei prachtig en diep, dus ik had hoge verwachtingen. Dit nieuwe boek gaat over seksualiteit, lichamelijkheid en het christelijk geloof. Het is net als haar vorige boeken weer radicaal persoonlijk en bij vlagen heel erg kwetsbaar. Bolz-Weber vertelt niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van allerlei mensen uit haar gemeente in Denver. En treurig genoeg is dat meestal het verhaal van de onderdrukking van de eigen seksualiteit of geaardheid, waardoor op latere momenten in het leven mensen in de knoei raken. Het boek liet me nadenken over mijn eigen beeld van mijn lichaam en zette bepaalde christelijke opvattingen in een nieuw licht. Het is anders van aard dan haar vorige boeken, maar niet minder meeslepend en raak.

De oorlog die mijn leven redde – Kimberly Brubaker Bradley

Weer een boek dat ik op het spoor kwam door de ‘grote vriendelijke podcast’! Een meeslepend verhaal dat zich afspeelt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over een Londens meisje met een klompvoet en die door haar moeder verwaarloosd en binnengehouden wordt. Samen met haar broertje en talloze andere kinderen wordt ze geëvacueerd naar het platteland. Daar begint een nieuw leven voor haar. Deze beschrijving klinkt misschien wat zoet, maar het boek is heerlijk geschreven en deed mij een avond ademloos doorlezen.

Het boek van wonderlijke nieuwe dingen – Michel Faber

Ik had dit boek al eens gelezen (ja, ik ben nog steeds in de fase van het herontdekken van ebooks op mijn ereader!), maar dit blijft een fascinerend verhaal. Een dominee die op zendingsmissie gaat naar de bewoners van een andere planeet… een boeiende missiologische casus met heel eigen vraagstukken! Zijn vrouw blijft achter op aarde en je vóelt als lezer bijna tastbaar de verwijdering tussen die twee groeien. Een verhaal over communicatie, verbinding en vervreemding.

Deep work – Cal Newport

Het kan geen kwaad dit boek eens in de paar jaar te herlezen. Het zette me weer stil bij het belang van onafgeleid werken en in staat zijn te kunnen focussen. Ikzelf kan nog prima een boek lezen, maar als het gaat om werken achter mijn laptop, dan schaam ik me voor mijn voortdurende staat van afgeleid-zijn. Kan ik dat veranderen? Dit, en een gesprek met een vriend, inspireerde me tot het aangaan van een veertigdagentijd-uitdaging. Daarover binnenkort meer op deze blog.

Dit is geen verdediging! (vertaling van: ‘Unapologetic’)  – Francis Spufford

Aan dit boek ben ik misschien al wel drie of vier keer begonnen, maar ik kwam er steeds niet doorheen. Dat komt niet doordat het niet fijn leest, maar eerder doordat zijn betoog gewoon erg lang is. Als je eenmaal stopt, is het moeilijk om er later weer in terug te komen. En misschien weet je op een gegeven moment ook gewoon wel wat zijn punt is. Hoe het ook zij, deze keer zette ik door en las ik het boek uit. Het is een mooi betoog over waarom het christelijk verhaal een sterke emotionele bodem heeft die past bij alle mogelijke momenten in het mensenleven. Spufford benoemt thema’s als het kwaad, zonde, Jezus – nou ja, eigenlijk alle grote thema’s van het christendom.

Logboek van een onbarmhartig jaar – Connie Palmen

Ik wilde graag weer iets van Connie Palmen lezen, en dit boek was het enige dat beschikbaar was in de bibliotheek van ebooks. Het bleek best een heftig boek te zijn, over Palmens rouwproces na de dood van haar echtgenoot. De tweede keer dat ze dit meemaakte. Het boek is dan ook geen roman, maar een vrij rauwe weergave van haar gedachten, gevoelens, ervaringen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: