IMG_4154

Januari was een goede boekenmaand – ik kreeg het voor elkaar om een paar boeken die al langer op de plank lagen uit te lezen, ik herlas een paar boeken en ontdekte nieuwe pareltjes. Januari is sowieso een goede leesmaand. Het is donker en koud en één van de beste dingen die je dan kunt doen is wegkruipen op de bank onder een dekentje met een fijn boek, toch? Ik probeerde ook mijn social media-gebruik aan banden te leggen en dat zorgt er altijd meteen voor dat ik meer ga lezen – iets dat ik zeker wil voortzetten in februari!

Denken over God – Dorothee Sölle

Dit boek heb ik in etappes gelezen – de afgelopen maand waren de laatste hoofdstukken aan de beurt. Ik kreeg het boek toen ik afscheid nam van de kerk in Utrecht en het was geweldig om te lezen. Ik houd van het werk van Sölle, een Duitse theoloog die twee dingen benadrukte in haar denken: de mystiek (de innerlijke vroomheid) en radicale actie (strijden tegen onrecht en onderdrukking). Daarmee hoort ze bij de bewegingen van de bevrijdingstheologie en feministische theologie. Dit boek is een heel leesbare weerslag van de colleges systematische theologie die zij gaf en behandelt de basale onderwerpen van de dogmatiek zoals schepping, zonde, genade, Christus, kerk, etc. Ze deelt de theologische benaderingen van deze onderwerpen op in drie stromingen: de orthodoxe, de liberale, en de bevrijdingstheologie. Zoals te verwachten, laat ze steeds het tekort zien van de eerste twee, om vervolgens aan te geven waarom de bevrijdingstheologische benadering de beste is. Absolute aanrader om te lezen als inleiding op Sölles denken en op bevrijdingstheologie in het algemeen!

Hoe zullen we leven? – Sam Wells

Dit boek is enigszins vergelijkbaar met dat van Sölle – ook hier gaat elk hoofdstuk over een belangrijk thema in de theologie, al heeft dit boek een praktische in plaats van systematische aanpak. Denk aan pastorale onderwerpen als ouderdom, ziekte, gezin en politieke onderwerpen zoals Europa, migratie en milieu. Sam Wells is een meester in complexe onderwerpen helder en hoopvol uitleggen en aangeven waar het in het christelijk geloof om draait. Vooral de laatste hoofdstukken over ziekte en sterven vond ik heel mooi en ontroerend. Ik ben dan ook trots dat ik in dezelfde kerk mag werken waar Wells ooit vicar was :-)

Lampje – Annet Schaap

Ik luister graag naar ‘De Grote Vriendelijke Podcast’, een podcast over Nederlandse jeugdliteratuur! Twee recensenten praten met schrijvers en illustrators en dat levert mooie gesprekken op. In de eindejaarsaflevering ging het over de boeken die het afgelopen jaar in de prijzen waren gevallen. Eén boek sprong eruit: Lampje. Dat boek won zo ongeveer alle belangrijke kinderboekenprijzen en dus kocht ik het toen ik rond de jaarwisseling in Nederland was. En ja, het is inderdaad een fantastisch mooi boek. Een heerlijk geschreven, ontroerend en grappig verhaal. De schrijfster Annet Schaap is illustratrice en dit is het eerste boek dat ze schreef – ik ben benieuwd wat er nog gaat volgen. Het boek is al in allerlei talen vertaald en ik vind het zelf zo’n tijdloos verhaal dat het meteen aanvoelt als een klassieker.

Accidental Saints – Nadia Bolz-Weber

Dit boek had ik al eens gelezen, maar het staat zo vol met mooie verhalen dat ik het graag nog eens las. De kern van wat ze steeds weer zegt, is dat God niet op zoek is naar perfecte mensen, maar ons juist gebruikt in onze zwakte en ons falen – en dat we daardoor heiligen zijn. Met kleurrijke verhalen over de mensen uit haar eigen gemeente en over zichzelf vertelt ze een heel krachtige hoopvolle en genadige boodschap. Een citaat: ‘Never once did Jesus scan the room for the best example of holy living and sent that person out to tell others about him. He always sent stumblers an sinners. I find that comforting.’ (p.34) En nog één: ‘Your weakness is fertile ground for a forgiving God to make something new and to make something beautiful, so don’t ever think that all you have to offer are your gifts.’ (p.42)

Grip – Rick Pastoor

Een boeiend boek met praktische aanwijzingen hoe je ervoor zorgt dat je grip krijgt op je week, je jaar, en je leven (dat laatste klinkt cheesy, maar dat is het boek absoluut niet). Hoe deel je je week in, hoe ga je om met je agenda, hoe reflecteer je op je week en op het kwartaal, hoe stel je doelen (kleine en grote) en hoe beoordeel je het resultaat? Het is een zelfhulpboek, maar dan inclusief de handleiding hoe je van dag tot dag omgaat met een overvolle agenda, veel verantwoordelijkheden en tegelijkertijd zicht houdt op je grote ambities. Vooral geschikt voor wie een managersfunctie heeft, maar ook voor mij als soort zzp’er best een leuk handboek.

Je moet (bijna) niks – Lianne Kemink

Nog een zelfhulpboek – ik houd eigenlijk wel van dit genre. Het laat je weer even nadenken over jezelf en de manier waarop je je leven leidt. Dit boek is eigenlijk meer een soort persoonlijke samenvatting van alle thema’s die terugkomen in zelfhulpboeken en is erg genuanceerd. Door die nuance is het geen heel uitgesproken boek (zoals vaak het geval bij zelfhulpboeken, die adverteren met één slogan of levenswijsheid). Gewoon een mooi, lekker leesbaar, nuchter boek dat ik persoonlijk veel beter vind dan die talloze zweverige bestsellers. Geschikt voor als je je afvraagt wat je aanmoet met alle verwachtingen van jezelf en anderen.

Bob Evers dl 4-5-6 – Willy van der Heide

Dit is jeugdsentiment! Ik herlas een paar boeken van de roemruchte serie Bob Evers. Het blijven heerlijk geschreven verhalen met in de hoofdrol de wat stereotiepe figuren van de Amsterdammers Jan Prins en Arie Roos, en de Amerikaan Bob Evers. Op de één of andere manier weten ze altijd in de moeilijkheden te komen en daar dan vervolgens op slimme wijze weer uit te komen. Ik merkte nu wel aan sommige dingen dat sommige dingen echt gedateerd raken (zoals de manier waarop geschreven wordt over het dik-zijn van Arie en over huidskleuren) – maar los daarvan nog steeds een genot om te lezen, niet in het minst vanwege de tekst op de achterflap van deel 5: ‘Ook ditmaal is de lach niet van de lucht, zodat stellig ook “De Jack op het Koperen Kanon” niet alleen de oudere jongens maar tevens de volwassenen een aantal uren van grote pret en spanning zal bezorgen.”

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: