In deze blog vijf tips voor uitstapjes rondom Cambridge! (Begin ik al te klinken als een reisblogger?)

Ely

DSCN3032 (2)

In nog geen twintig minuten ben je met de trein vanuit Cambridge in Ely. (Uitspreekadvies: je zegt ie-lie, en niet ie-lai – geen dank.) Je kunt er ook naartoe fietsen trouwens. Dat deden wij tijdens één van onze eerste weekenden hier, omdat we toen nog dachten dat fietsen in Engeland net zoiets was als fietsen in Nederland. We kwamen erachter dat dat niet zo is, na gestrand te zijn in een verregend weiland dat een fietspad moest zijn en na ettelijke ingewikkelde en gevaarlijke verkeerssituaties te hebben getrotseerd – waar de verkeersarchitecten op geen enkele manier rekening hebben gehouden met de mogelijkheid dat er ook weleens een fietser langs zou willen.

Goed, Ely dus. Het is eigenlijk een heel klein stadje, met vooral één belangrijk ding: er staat een enorme kathedraal. De Church of England is namelijk opgedeeld in Dioceses en de Diocese of Ely is er daar één van – Cambridge valt hier ook onder – en dus staat er in Ely een kathedraal waar de bisschop zetelt. We bezochten na die bewuste fietstocht de kerkdienst op deze magnifieke plek. Het koor blonk niet persé uit en of het moderne altaargedeelte nu echt geslaagd was weet ik niet, maar de kathedraal zelf is adembenemend. Geweldig groot en hoog, met prachtige ramen en beelden. Wat ik ook heel mooi vond waren de kaartjes die bij verschillende betekenisvolle plekken in de kerk te vinden waren, met korte bezinnende teksten. Eén van die kaartjes vond ik in de Maria-kapel, een apart gedeelte van de kerk waar een modern, krachtig Maria-beeld staat. In deze kapel heeft tijdens de Reformatie een beeldenstorm huisgehouden, waardoor de hoofden van veel oude beeldjes kapot zijn geslagen. Op het kaartje bij deze plek staat een foto van zo’n kapot beeld, met daarbij de uitnodiging om stil te staan bij wat er gebroken is in je eigen leven.

Ely ligt aan dezelfde rivier als Cambridge en je kunt er daarom ook per boot komen. Leuk weetje: de natuur tussen de twee steden in bestaat uit een moerasachtig gebied dat eeuwen geleden is drooggelegd door een Nederlander.

Norwich

IMG_2683

Norwich is in ongeveer anderhalf uur met de trein te bereiken. Dit vond ik echt een hele gave stad! Het centrum is best groot en heel oud, overal is geschiedenis te vinden. Er zijn ontelbaar veel mooie kerken, bijna allemaal open en toegankelijk. Net als Ely is Norwich de hoofdstad van een Diocese en de kathedraal hier is bijna net zo mooi. Tijdens ons bezoek belandden we midden in een orgelconcert van een virtuoze organist en tot onze verrassing zaten er echt heel veel mensen daarnaar te luisteren. Dit soort kathedralen zijn plekken waar muziek echt leeft, met heel goede musici. In de kathedraal van Norwich zijn bijvoorbeeld drie betaalde musici en er is een groot koor.

Verder zijn er in Norwich oude ‘authentieke’ straatjes en een mooi marktplein. Ook ligt de stad aan een rivier, waar je langs kunt wandelen. Ik vond de sfeer in Norwich heel anders dan in Cambridge – de gebouwen zijn op de een of andere manier stoerder, donkerder, Noordser – en je kunt echt merken dat je in een ander deel van Engeland bent. Een prima plek voor een dagje uit!

Londen

IMG_2521

In dit rijtje kan Londen natuurlijk niet ontbreken. Vanuit Cambridge ben je met de snelste (en duurste) verbinding in 50 minuten per trein in de hoofdstad. Zelf zijn we twee keer een weekendje gegaan, en met bezoek uit Nederland ook nog twee keer een dag. Ik moet eerlijk zeggen dat een dagje Londen bezoeken niet persé tot mijn favoriete bezigheden behoort. Zeker niet als je probeert zoveel mogelijk ‘hoogtepunten’ in één dag te stoppen. Het is rond de bekende punten altijd ongelooflijk druk, de metro’s zijn overvol, het is schuifelen over de brug bij het Parliament, noem maar op. Je kunt echt heel moe worden van een dagje Londen!

Leuker is het als je een paar dingen uitkiest om te doen en de rest links laat liggen. Bijvoorbeeld één van de fantastische musea. Natural History, British, Science, Tate Modern, National Gallery… neem er de tijd voor en wil vooral niet alles in één keer zien. Een busboottocht over de Thames naar Greenwich is ook erg leuk, of een rustige wandeling door één van de enorme parken, of slenteren door een bepaalde wijk. Als je niet teveel wilt doen, is het een mooie toevoeging dat Londen zo dichtbij is.

Grantchester

DSCN2941

Vanuit het centrum van Cambridge kun je langs de Cam afzakken naar de Meadows, een landelijk gebied rond de rivier waar in de zomer mensen varen, zwemmen en picknicken en waar koeien rondlopen. Na ongeveer een uurtje wandelen kom je in Grantchester, zo’n typisch Engels dorpje met drie straten en twee pubs en een kerk (ook weer zo’n heel mooi oud kerkje!). En met een boomgaard met theetuin waar je scones kunt eten en waar vroeger Virginia Woolf met haar artistieke vrienden bijeenkwamen. Kijktip: de serie Grantchester, die hier ook echt is opgenomen met veel locals als figuranten, over een vicar uit de vorige eeuw die allerlei misdaden oplost.

St. Ives

DSCN3052Op sommige dingen zijn ze hier in Engeland heel trots. Bijvoorbeeld de ondergrondse vuilcontainers bij ons in de wijk, waar ik vorige week nog een hele groep interessant kijkende mannen in pak bij zag staan die instemmend knikten bij de woorden van één van hen. Iets anders is de Guided Busway. Dat is een speciaal aangelegde busroute dwars door het platteland ten noorden van Cambridge naar een stadje verderop, St. Ives. Die Busway heeft betonnen randen, waar de bussen door middel van een soort zijwaarts wieltje perfect op koers kunnen rijden, en omdat er verder geen verkeer is, suizen ze razendsnel naar hun bestemming (ik kan het niet zo goed uitleggen, je zou het kunnen googelen als je geïnteresseerd bent). Maar wat het nog mooier maakt, is dat er naast de Busway een fietspad is aangelegd. Dat betekent dat je van Cambridge naar St. Ives zo’n vijftien kilometer ongehinderd kunt fietsen! (En hardlopen gaat hier ook heel goed.) Omdat fietsen op heel veel plaatsen zo lastig is omdat er geen fietspaden langs provinciale wegen zijn en de auto’s dus steeds met hoge snelheid langs je heen razen en dat niet zo veilig aanvoelt, is dit echt een welkome afwisseling. Ik vind dan ook de trots op deze uitvinding niet meer dan terecht.

Fietsend van Cambridge naar St. Ives kom je ook nog eens door een mooi natuurgebied met allerlei meren. St. Ives zelf is klein, maar schattig. Alle ingrediënten van een (Engels) stadje zijn aanwezig: mooie open kerken (ja, ik houd nu eenmaal veel van kerken), een oude brug over een rivier en een centraal plein. Je kunt er thee (of bier) drinken langs de rivier, een ijsje eten, even winkelen, en dan weer terug fietsen.

Tot zover mijn local-tips!


2 reacties op “Vijf leuke plaatsen in de buurt van Cambridge”

  1. jan-henry

    Mooi, veel herkenning van een fietsvakantie via Cambridge & Ely 10 jaar geleden. Zin om weer te gaan!

    1. Gertine Blom

      Als je weer gaat… kom je dan even langs?? ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: