Tot mijn eigen verrassing is het lijstje boeken van de afgelopen maand toch nog heel behoorlijk! Ik las ze allemaal als ebook, behalve het boek van Kurt Vonnegut dat ik leende bij de plaatselijke bibliotheek. Stuk voor stuk zijn het boeken waarvan ik blij ben dat ik ze heb gelezen en het geeft me een heel voldaan gevoel om ze zo op een rijtje te zien staan. Nu het weer herfst is, is de boekenleestijd pas echt aangebroken. Ik heb nog een paar boeken waarin ik bezig ben, maar ik ga ook weer op zoek naar nieuwe. Wat is het toch heerlijk om te lezen :-)

Duin – Frank Herbert (fictie)

Dit boek is een echte science fiction-klassieker, al had ik er tot vorige maand nog nooit van gehoord. Opeens kwam het voorbij op verschillende social media en besloot ik het te lezen. Het is wat taai, in het begin, maar het verhaal is echt fenomenaal in elkaar gezet en de vreemde wereld van de planeet Arrakis begint voor je ogen tot leven te komen, inclusief intrigerende thema’s zoals het ontstaan van een messias-geloof en de ecologie van een woestijn. Het schijnt dat de volgende twee delen minder goed zijn, dus ik weet nog niet of ik die ga lezen, maar dit eerste deel is in ieder geval een must-read voor scifi-fans!

Koel Brittannië – Patrick van IJzendoorn (non-fictie)

Ook dit boek zag ik op social media voorbij komen, deze keer als leestip over hoe de Brexit heeft kunnen gebeuren. Het boek bestaat uit heel verschillende delen, waarbij ik vooral de eerste twee delen een beetje taai vond. De auteur beschrijft daarin allerlei verschillende Engelse plaatsen met hun geschiedenis, en probeert iets te laten zien van wat de cultuur en geschiedenis van Engeland nu precies inhoudt. In de andere delen wordt het spannender, daarin gaat de auteur in op wat nu typisch Engels is zoals hij het als Nederlander heeft beleeft, én, het hoogtepunt van het boek: portretten van alle politici en hoofdfiguren tijdens de aanloop naar de Brexit. Ik had nooit eerder een stuk gelezen over de achtergrond van Boris Johnson en Theresa May bijvoorbeeld, en ook alle andere bekende en minder bekende politici komen aan bod. Zo begrijp je langzamerhand iets meer van het complexe spelletje dat tot de Brexit heeft geleid.

Een spiritualiteit van de zorg – Henri Nouwen (non-fictie)

Henri Nouwen was een professor theologie die ervoor koos om in een woongemeenschap met mensen met een verstandelijke beperking te gaan wonen. Zijn boeken zijn een eindeloze bron van inspiratie voor mensen overal ter wereld (bijvoorbeeld ook voor Hillary Clinton!). Dit kleine boekje is een verzameling van een aantal van Nouwens teksten. Ik las het omdat ik benieuwd was naar zijn ideeën over de zorg, nu ik ook zelf als theoloog in de zorg werk. Het boek is geen rationele uiteenzetting, maar meer een verzameling mooie gedachten. Eén van de zinnen uit het boek: ‘Iedereen die echt meeleeft met anderen zal zeggen: “Ik heb evenveel gekregen als ik gegeven heb.”‘ Ik vond het mooi om op een spirituele manier te leren kijken naar het zorgen voor mensen.

Slaughterhouse 5 – Kurt Vonnegut (fictie)

Weer zo’n klassieker, net als ‘Duin’! Door dit boek was ik al een tijdje geïntrigeerd, sinds ik weet dat het de belangrijkste inspiratie was voor Renate Dorrestein. Het boek valt niet echt thuis te brengen in één genre, er zit bijvoorbeeld ook een vleugje science fiction in, maar het grote onderwerp is de oorlog, en in het bijzonder het bombardement van Dresden. Vonnegut maakte zelf als Amerikaans krijgsgevangene dat bombardement mee. Op een heel eigen onnavolgbare wijze maakt de auteur duidelijk hoe groot de impact van die gebeurtenis is geweest op de hoofdpersoon Billy Pilgrim en hoe eigenlijk alles in zijn leven altijd weer naar die herinnering terugvoert. Iedereen die van literatuur met een rauw randje houdt, zou dit moeten lezen.

Donderdagmiddagdochter – Stevo Akkerman (non-fictie)

Tot mijn verrassing vond ik dit boek tussen de collectie ebooks van de Utrechtse Bibliotheek (waar ik nog steeds lid van ben, ja :)). Ik ken de naam van de auteur van zijn stukken in Trouw en had ook lovende reacties op dit boek gezien, maar wist er verder niets vanaf. Het boek blijkt een prachtig en kwetsbaar verhaal te zijn over zijn dochter die meteen na de geboorte overleed, en over de ontwikkeling van zijn geloof als vrijgemaakte jongen naar sceptische volwassene, getrouwd met een vrouw die juist steeds meer richting de charismatische wereld trekt. De botsing tussen die twee geloofswerelden is het thema van het boek, verteld op een heel authentieke en herkenbare manier.

Het verstoorde leven – Etty Hillesum (non-fictie)

Ik las deze maand echt een aantal heel mooie boeken, maar ik werd pas echt omvergeblazen door dit boek. Ik las het onderweg in de trein naar het Peak District en was meteen gegrepen. Etty Hillesum was een jonge joodse vrouw en schreef haar dagboeken in de jaren 1941-1943, totdat ze via Westerbork in Auschwitz stierf toen ze 29 jaar oud was. In haar dagboek zie je hoe ze zich ontwikkelt van een wat labiele persoonlijkheid tot een stralende jonge vrouw met een enorme innerlijke rust. Ze werd iemand die temidden van alle omstandigheden haar vreugde kon bewaren en er groeide in haar een heel natuurlijk geloof in God, dat volkomen los stond van enige institutionele religie. Ze ging uiteindelijk naar Westerbork op haar eigen verzoek, om daar de mensen te kunnen bijstaan. Wow, wat een vrouw. Ze werd precies even oud als ik nu ben.


2 reacties op “De boeken van september”

  1. Corry Klaassen

    Hallo Gertine, al zo lang ben ik van plan om je te mailen. Nu zal ik er toch eens aan beginnen. Weet je nog wie ik ben? Een zus van oma Blom. Een oudtante van je dus. We zijn een keer in de kerk in Utrecht naar je komen luisteren. Ik hoorde een poos geleden van je oma dat je geen predikant meer bent maar nu in Engeland woont met je man. Daar keek ik wel van op! Daar wilde ik het mijne van weten dus maar eens op je fb gekeken. Zo heb ik je blog gevonden. De verhalen vond ik erg boeiend – ik heb ze nog niet alle gelezen- maar wat ik zo leuk vond, er zijn parallellen met mijn (ons) leven op dit moment. Er is een groot generatie verschil, wel drie denk ik, maar er zijn overeenkomsten. Wil je daar wat meer over weten? Dan hoor ik dat graag! Nu stop ik maar, je zal het druk genoeg hebben. Groeten van je oudtante uit Steenwijk. Corry Klaassen Bouman.😚

    1. Gertine Blom

      Wat leuk zeg, om weer iets van u te horen. Ik weet het nog goed dat jullie opeens in de kerk waren! Als u wilt, kunt u me ook mailen, mijn emailadres is mijn naam en dan @gmail.com erachter. Groetjes, Gertine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: