Hebben jullie dat ook weleens, dat je onverwachts in een verhaal stort en er pas weer uit kan komen als het afgelopen is? Ik had dat begin juli met de boekenserie 1q84 van Haruki Murakami. Wat een bizarre boeken schrijft die man toch. Ik denk dat deze wel het vreemdste waren van alle boeken die ik van hem heb gelezen!

Bijna alle boeken deze maand las ik via de e-book-collectie van de online Bibliotheek, waar ik via de Bibliotheek Utrecht nog een abonnement op heb (aanrader!). Na de Murakami-manie gingen we op vakantie en dan is het heel handig als je alleen een e-reader hoeft mee te nemen. En lezen is tenslotte het allerbeste wat je tijdens lange treinreizen kunt doen.

1q84 (deel 1-3)  – Haruki Murakami

Ik had deze boeken wel eerder in grote stapels in de boekhandel zien liggen, maar de cryptische titel sprak me eigenlijk niet zo aan. Tot ik dus deze boeken tegenkwam bij de online Bibliotheek en ze zo op mijn e-reader kon zetten. Waarom niet, dacht ik, tenslotte vond ik andere Murakami-boeken best goed. 1q84 blijk je uit te spreken als qutienvierentachtig en gaat over een alternatieve versie van het jaar 1984. En ja, er komen inderdaad verschillende parallellen met het boek van George Orwell naar voren, zoals eigenlijk in alle Murakami’s verwijzingen naar andere grote literaire werken te vinden zijn. Het verhaal zelf houdt je als lezer steeds geboeid, maar vooral omdat het zo vreselijk vreemd is. Magisch realistisch, zo wordt de stijl van Murakami wel omschreven: het lijkt de gewone wereld, maar tegelijk is alles anders. Het vreemde uit het verhaal wordt eigenlijk niet eens heel erg uitgewerkt, omdat uiteindelijk alles draait om het liefdesverhaal van de twee hoofdpersonen, Aomame en Tengo. Boeken om lang in weg te duiken. En ondertussen leer je ook nog van alles over de Japanse cultuur en het koken van een Japanse maaltijd.

Het hart van alle dingen – Elizabeth Gilbert

Dit boek had ik eerder gelezen, omdat ik het gratis kreeg bij de aanschaf van mijn e-reader. Maar dat was alweer lang geleden en ook de tweede keer was dit boek nog even mooi. Een episch verhaal over een Amerikaanse botaniste. Leest heerlijk en je leert ongelooflijk veel over de 19e-eeuwse wereld met zijn kolonialisme en ontdekkingen. Ik was wel een beetje teleurgesteld toen bleek dat hoofdpersoon Alma niet echt heeft bestaan… het had zomaar gekund.

Moordenaar zonder gezicht – Henning Mankell

Een tijdje geleden keken we op Netflix de Britse serie gebaseerd op de boeken over rechercheur Wallander. Het leek me leuk om ook eens een boek ervan te lezen, ook omdat ik nooit eerder iets van deze auteur gelezen had. Ik moet zeggen… ik vond de serie mooier dan dit boek! Het boek is vrij rechttoe rechtaan geschreven, terwijl de hoofdpersoon in de serie veel gelaagder en interessanter lijkt. Wel een aardige detective om op vakantie te lezen.

Het oneindige verhaal – Michael Ende

Dit is een oude liefde van me! Vroeger luisterden we op vakantie al het hoorspel van het andere briljante boek van Ende: Momo en de tijdspaarders. Er zit dus altijd wat nostalgie voor mij in het lezen van Michael Ende. Ook Het oneindige verhaal is prachtig. Jammer genoeg zie je in de digitale versie niet het verschil tussen de blauwe en de rode tekst, wat het papieren boek zo intrigerend maakt. Maar ook op mijn e-reader was het verhaal over Bastiaan en Atréjoe fijn om te lezen. Over fantasie en leugen, herinneringen en jezelf zijn.

Learning to walk in the dark – Barbara Brown Taylor

Barbara Brown Taylor is één van mijn lievelingstheologen. Ik leerde haar kennen toen we tijdens een vak homiletiek een preek van haar analyseerden. Ze werd geïntroduceerd als één van de ‘beste predikers van deze tijd’, en ik heb heel veel aan haar preken gehad. Dit is het vijfde boek wat ik van haar gekocht heb en het heeft een verrassende invalshoek. BBT beschrijft hoe in het christendom, maar ook in het gewone leven, licht altijd geassocieerd wordt met goed, en duisternis met kwaad. Ze gaat op ontdekkingstocht of het duister misschien ook een andere kant heeft. Ik denk dat ik over dit boek nog een aparte blog ga schrijven, want ik heb nog wat meer tijd nodig om goed te begrijpen wat ze allemaal zegt.

Je brein de baas. Over de rol van bewust denken – André Aleman (luisterboek)

Was leuk om te luisteren, maar niet heel spannend. De auteur (neuropsycholoog) gaat in tegen de vaak gehoorde opvatting dat je onderbewuste alles bepaalt wat je doet. Hij laat zien dat veel psychologische onderzoeken wel degelijk aantonen dat bewuste beslissingen invloed hebben op ons gedrag. Goed nieuws dus voor onze goede voornemens :-)

Komende maand

In augustus hoop ik ook weer veel te gaan lezen. Ik merk dat ik snel genoeg krijg van series kijken op Netflix, en na een paar afleveringen gezien te hebben alweer zin heb in een boek. Misschien helpen deze blogs daar ook wel bij: hierdoor besef ik nog meer hoe heerlijk het is om boeken te lezen en krijg ik steeds weer zin om nieuwe boeken uit te kiezen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: