Net als drie jaar geleden wordt dit een bijzondere veertigdagentijd voor mij: het is niet alleen toeleven naar Pasen, maar ook naar een nieuwe woonplaats. Drie jaar geleden maakte ik in veertig dagen mijn huis leeg: meubels verkocht via Marktplaats, kleding uitgezocht, boeken weggegeven, eindeloos veel spullen weggedaan, een aantal dingen opgeslagen… om uiteindelijk met vijftien dozen en twee fietsen te verhuizen.

In deze veertigdagentijd zal het andersom gaan: een nieuw huis mag gevuld worden met meubels om te kunnen leven, boekenplanken mogen vol, en het is ook wel handig om weer een wasmachine aan te schaffen. Van een gemeubileerd klein appartement in Cambridge, naar een prachtige lege pastorie in Sauwerd.

Maar in deze veertig dagen zoek ik ook rust en betekenis. Want de nieuwe woonplaats is niet het enige nieuwe begin. Vlak voor Pasen, op Palmzondag, doe ik intrede als predikant in de kerk naast de pastorie, een moment waar ik al maandenlang naar uitkijk. Ik wil niet zomaar halsoverkop mijn toga weer aantrekken en voorin de kerk gaan staan, maar bewust toeleven naar die zondagmiddag – het moment waarop ik in vertrouwen ‘ja’ zeg op die indringende vraag: ‘Gelooft u dat u in uw beroeping door deze gemeente door God zelf tot deze dienst bent geroepen?’

Nu heb ik in het afgelopen jaar een paar keer dagelijkse ochtendgebeden gemaakt, in de Adventstijd ook met een reflectie op een Bijbelgedeelte. Dat beviel me erg goed, omdat het een manier was waarop ik mezelf steeds eerlijk kon afvragen waar het raakte. Anders dan in een preek (waarvoor een grondige exegese plus een pastorale boodschap nodig is) of in een column (waarin een duidelijk punt gemaakt moet worden) kon ik in deze stukjes simpelweg iets kwijt van wat in mijn hart leefde. De vorm hielp me daarbij en ik merkte dat er ook veel anderen aanhaakten.

Dus dit is het plan voor deze veertigdagentijd: het hele Bijbelboek Marcus doorlezen en daar korte reflecties bij schrijven. Marcus is daarvoor net kort genoeg en het past ook erg mooi: beginnen bij Johannes de Doper op Aswoensdag, en eindigen met de graflegging op Stille Zaterdag. Dat zijn 15 hoofdstukken. Hoofdstuk 16 waarin de opstanding beschreven wordt, bewaar ik dan voor Pasen. Sommige stukken zijn wat lang voor één dag, maar dan kies ik een kleiner deel uit om op te focussen.

Ik zal dit weer op dezelfde manier doen als in de Adventstijd, met een omlijsting van muziek en gebed. Ik hoop dat ik daarmee anderen uitnodig om op dezelfde manier bezig te zijn met de Bijbel, om dieper te gaan, te leren, en te groeien in geloof.

(Ik kan niet van tevoren beloven dat ik iedere dag een afgeronde reflectie kan verzorgen en die kan inspreken, want er komt natuurlijk ook nog een verhuizing en een reis naar Nederland tussendoor – maar ik ga mijn best doen!)

Ik hoop dat je (weer) meedoet!

Marcus in veertig dagen:

Dag 1: Marcus 1:1-15 – Johannes de Doper en doop van Jezus
Dag 2: Marcus 1:16-20 – roeping van de leerlingen
Dag 3: Marcus 1:21-45 – drie genezingen
Dag 4: Marcus 2:1-12 – vier vrienden en een verlamde man
Dag 5: Marcus 2:13-17 – roeping van Levi
Dag 6: Marcus 2:18-28 – Jezus en de regels
Dag 7: Marcus 3:1-6 – de man met de verschrompelde hand
Dag 8: Marcus 3:7-19 – onreine geesten en de aanstelling van de twaalf
Dag 9: Marcus 3:20-35 – de mening van de schriftgeleerden en Jezus’ moeder en broers
Dag 10: Marcus 4:1-20 – gelijkenis van het zaad
Dag 11: Marcus 4:21-34 – gelijkenissen
Dag 12: Marcus 4:35-41 – storm op het meer
Dag 13: Marcus 5:1-20 – Legioen
Dag 14: Marcus 5:21-43 – dochtertje van Jaïrus en de vrouw met bloedverlies
Dag 15: Marcus 6:1-13 – ongeloof in Nazaret en uitzending van de twaalf
Dag 16: Marcus 6:14-29 – dood van Johannes de Doper
Dag 17: Marcus 6:30-44 – teken van de broden
Dag 18: Marcus 6:45-56 – een spook op het meer
Dag 19: Marcus 7:1-23 – rein en onrein
Dag 20: Marcus 7:24-37 – de kruimels van de honden en Effata
Dag 21: Marcus 8:1-21 – nog een teken van de broden
Dag 22: Marcus 8:22-26 – genezing van een blinde
Dag 23: Marcus 8:27-9:1 – Wie is Jezus?
Dag 24: Marcus 9:2-13 – verheerlijking op de berg
Dag 25: Marcus 9:14-28 – genezing van de bezeten jongen
Dag 26: Marcus 9:29-50 – onderwijs aan de leerlingen
Dag 27: Marcus 10:1-12 – Jezus over het huwelijk
Dag 28: Marcus 10:13-31 – kinderen en rijken in het koninkrijk
Dag 29: Marcus 10:32-45 – het onbegrip van de leerlingen, wie is de beste?
Dag 30: Marcus 10:46-52 – genezing van Bartimeüs
Dag 31: Marcus 11:1-11 – intocht in Jeruzalem
Dag 32: Marcus 11:12-33 – geldwisselaars in de tempel en de vijgenboom
Dag 33: Marcus 12:1-12 – gelijkenis van de wijngaard
Dag 34: Marcus 12:13-34 – discussies met de schriftgeleerden
Dag 35: Marcus 12:35-44 – onderwijs in de tempel
Dag 36: Marcus 13:1-37 – de komst van de mensenzoon
Dag 37: Marcus 14:1-11 – Jezus gezalfd met kostbare olie
Dag 38 (Witte Donderdag): Marcus 14:12-31 – het pesachmaal
Dag 39 (Goede Vrijdag): Marcus 14:32-15:39 – arrestatie, oordeel en kruisiging
Dag 40 (Stille Zaterdag): Marcus 15:40-47 – graflegging
Pasen: Marcus 16


9 reacties op “Marcus lezen in veertig dagen”

 1. Gerard van ’t SPIJKER

  Goed plan.
  Wil dit graag volgen.

 2. Dick de Man

  Fijn dat je weer een serie bent gestart! Ik kijk er naar uit!

 3. Marcus… m’n lievelingsevangelie. Lekker kort, geen woord teveel (een echte Zeeuw, denk ik), in hoofdstuk 1 is elke plaatje/verhaal/scene-tje een aspect van het Koninkrijk, nee: Gods nieuwe begin, waarvan Jezus zegt: dat kun jij zelf maken. Hoofdstuk 1 heeft al zoveel mooie details (het stuk van gisteren, over huidvraat en Jezus die zijn hand uitsteekt) klinkt opeens zó anders/nieuw in coronatijd! Genieten van zijn schrijfstijl, past mooi bij jouw korte observaries (‘flitsobservaties’;-)) Ik ga je weer volgen, vast bedankt! Rien

 4. nico.tieleman@gmail.com

  Nico Tieleman
  De vorige serie is goed bevallen. Zal het allemaal graag volgen. Dank!

 5. Klaas Pieterman

  Ik volg het graag

 6. Adriana Lock

  Fijn om je ook in de 40-dagentijd te volgen. Ik ben erbij.

 7. Johanne

  Ik doe ook graag weer mee! Sterkte, dit wordt vast een rustpunt in deze spannende tijd voor je /jullie.

 8. Astrid

  Mooi plan;
  graag haak ik weer aan.
  en ondertussen:
  Sterkte met verhuizen!

 9. Corry Klaassen

  Fijn Gertine, we zien er weer naar uit! En wat leuk dat jullie (een beetje) in onze buurt komen wonen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: