Bij voorbaat excuses voor de enorme lijst met boeken van deze maand. Ik voelde plotseling een enorme behoefte om boeken te lezen, weggekropen onder een zacht dekentje op de bank, terwijl het buiten steeds vroeger donker wordt.

Ik heb nog steeds een abonnement op de Utrechtse bibliotheek en kan dus nog steeds gratis e-boeken lenen. Dat maakt de drempel om een nieuw boek te vinden een stuk lager! Ook leest fictie makkelijker dan non-fictie, en jeugd- en kinderboeken zijn vaak ook niet zo dik. En een paar boeken zijn luisterboeken die ik heb geluisterd tijdens het hardlopen.

Zo. Dat waren de disclaimers. Nu de lijst!

Turks fruit – Jan Wolkers

De keuze voor dit boek kwam voort uit een hernieuwd besef hoeveel ik van mijn eigen taal en cultuur houd (zie een van mijn vorige blogs). Ik dacht: waarom heb ik dit boek eigenlijk nog nooit gelezen, terwijl het gezien wordt als een van de klassiekers van de Nederlandse literatuur? Natuurlijk stond het boek tijdens mijn middelbare schoolperiode op een soort zwarte lijst, want: seks en alles. Maar nu leek het me toch wel tijd om het te gaan lezen. Ik was vanaf de eerste bladzijde gegrepen. Wat een magistraal boek. Ik kan me voorstellen dat wanneer je het niet fijn vindt om over lichamelijkheid te lezen, dit boek echt een aanslag op je zintuigen is. Wolkers is namelijk een meester in het beschrijven van de meest banale menselijke gewoontes. Het verhaal is een zinderend liefdesverhaal, het sleept je mee en het is qua schrijfstijl heel verrassend en anders dan zoveel andere boeken. Meedogenloos haast. Niets is te lelijk om opgeschreven te worden. Ik was echt een beetje omvergeblazen door dit boek!

Zomerhitte – Jan Wolkers

Dus het leek me wel interessant om na Turks Fruit, dat één van Wolkers’ eerste romans was, ook één van zijn laatste werken te lezen. Namelijk Zomerhitte, het boekenweekgeschenk van 2005. Ik herkende de directe, enigszins mysterieuze schrijfstijl meteen, al is dit boek een stuk ‘veiliger’ dan Turks Fruit. Maar het is alsnog een fijn boek om te lezen, met een paar absurdistische wendingen.

Lieve – Ronald Giphart

Daarna dacht ik: ik moet ook nog eens wat lezen van zo’n andere bekende Nederlandse schrijver. Ik wist eigenlijk niets van Ronald Giphart, alleen dat ik ooit zijn boek ‘Phileine zegt sorry’ heb gelezen. Dus ik las zijn laatste roman, Lieve. Het viel me tegen, eerlijk gezegd. Het is wel aardig geschreven en het heeft ook wel een interessante lijn, maar nergens wordt het echt spannend. Leuk tijdverdrijf, maar ik werd er niet heel blij van.

Ik nog wel van jou – Elke Geurts

Tijdens mijn scrollsessies door de beschikbare e-boeken van de Bibliotheek kwam ik ook dit boek tegen. Ik herkende de schrijfster van de columns die ze in Trouw schreef over haar scheiding, en nu bleek ze er ook een boek over geschreven te hebben. Uit een soort voyeuristische nieuwsgierigheid begon ik te lezen. Het is een fascinerend verhaal over de liefde tussen man en vrouw die uit elkaar zijn gegroeid. Zij was altijd een afstandelijk, zelfstandig persoon, tot hij niet meer wil. Dan realiseert ze zich dat ze hem wél wil. Maar dan wil hij niet meer. Of nu ja… hij kán het ook niet meer. Na het lezen van dit wat treurige, slepende het-is-over-met-de-liefde-verhaal kroop ik dankbaar nog wat dichter tegen mijn echtgenoot aan en besefte ik hoe gezegend ik ben.

Vlam – Floortje Zwigtman

Ik had dit boek ooit al een keer gelezen, en het leek me wel aardig ‘studiemateriaal’, aangezien ikzelf ook een boek probeer te schrijven in ongeveer dit genre. Al bleek het tijdens het lezen ook wel weer heel anders te zijn. Floortje Zwigtman is echt een heel goede schrijfster, ze kan fantastisch de spanning opbouwen en personages neerzetten. Vlam speelt zich af in een imaginaire dictatuur. Jammer genoeg heeft ze na Vlam nooit de beloofde vervolgdelen geschreven… maar misschien komt dat nog?

Meisje van Mars – Anna Woltz en Vicky Janssen

Nu volgt mijn tijdelijke fascinatie met de schrijfster Anna Woltz. Ik had nog nooit van haar gehoord, tot ik op Twitter zag dat ze het kinderboekenweekgeschenk van volgend jaar gaat schrijven. En als je dat mag schrijven, betekent het dat je wel wat kunt! Dus ik keek of ik iets van haar als e-boek kon lezen. Ze heeft al een behoorlijk groot oeuvre, terwijl ze nog geen veertig jaar oud is. Dit boek heeft ze samen met een transgender meisje geschreven en gaat over de transitie van de hoofdpersoon van jongen naar meisje. Een mooi en indringend verhaal en een aanrader voor als je wilt begrijpen wat genderdysforie is.

Mijn bijzondere rare week met Tess – Anna Woltz

Dit is echt een kinderboek, bedoeld voor kinderen rond de 10 jaar. Maar ook voor volwassenen is het heerlijk om te lezen. Dit is zo’n boek dat gewoon precies goed is. Elke zin staat op z’n plek. Een prachtig, klein verhaal over twee kinderen die worstelen met ieder hun eigen problemen. Het boek won niet voor niets een heel aantal prijzen en is in meerdere talen vertaald. Ook wordt het binnenkort verfilmd.

Honderd uur nacht – Anna Woltz (luisterboek)

Dit is net zo’n prachtig boek, maar dan net voor wat oudere lezers, ik vermoed vanaf 14 jaar. Over een meisje dat haar ingewikkelde ouders ontvlucht en naar New York reist, waar net een orkaan komt overwaaien en waar ze nieuwe vrienden ontmoet. Nou ja, het gaat eigenlijk niet eens zozeer om het verhaal, maar om de heerlijke interacties tussen de tieners en de diepe reflecties, kortom het is gewoon ontzettend goed geschreven.

Black Box – Anna Woltz

Dit is één van de eerste boeken van Woltz. En hoewel het thema boeiend genoeg is, kon ik wel een behoorlijk groot verschil in kwaliteit merken! Het is veel minder ‘raak’, de personages zijn niet zo geloofwaardig, de emoties onnavolgbaar en de spanning daardoor ook niet echt invoelbaar. Wat ik wel heel goed vond, was hoe de fictieve toekomst bedacht was. Het is een boek uit 2007, maar Woltz’ ideeën over digitale invloed op tieners zijn behoorlijk scherp.

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue – Becky Albertalli (luisterboek)

Dit boek had ik al vaker voorbij zien komen en het is recent ook verfilmd! Het is alweer zo’n prachtig tienerboek, deze keer over een jongen die uit de kast komt. Maar eigenlijk is het gewoon een heel ontroerend liefdesverhaal, dat zich afspeelt in de Amerikaanse wereld van highschools en diners. Ik ga zeker de film kijken!

Better than before. Mastering the Habits of our Everyday Life – Gretchen Rubin

Ik was eigenlijk alweer vergeten dat ik dit boek had gelezen en ik weet ook al half niet meer wat er precies instond. Het heeft geloof ik niet zoveel indruk op me gemaakt! Ik leende het van de bibliotheek hier in Cambridge, omdat ik dacht: misschien helpt een zelfhulpboek me om wat meer te focussen tijdens de dagen waarop ik niet hoef te werken. Ik heb vooral onthouden dat Rubin de mensheid opdeelt in vier typen, afhankelijk van hoe je reageert op externe of interne verwachtingen (beide niet, beide wel, één van beide). En dat zegt dan natuurlijk weer van alles over hoe jij het beste werkt: helpt het je als anderen jou een deadline geven bijvoorbeeld, of werk je vooral het beste als je zelf je eigen plannen en doelen maakt? En verder gaat ze in op de wetenschap achter het grote (en boeiende!) onderwerp van ‘gewoontes’. Leest overigens lekker weg, en leuk is het ook dat ze steeds zelf allerlei voorbeelden van gewone mensen of van zichzelf aandraagt.

Don’t stop me now. 26.2 Tales of a runner’s obsession – Vassos Alexander

En natuurlijk kon het onvermijdelijke hardloopboek ook niet ontbreken. Ik las het ter inspiratie op mijn marathonplan, waarvan de training nu bijna gaat beginnen… Een leuk licht boek over het hardloopverhaal van de schrijver zelf, en daarnaast vertellen een heleboel hardloopgrootheden hoe ze ooit zijn begonnen met hardlopen.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: