Becoming reverend – Matt Woodcock

Ik vond dit boek in een van de boekwinkels van Cambridge en ik was meteen geintrigeerd: een dagboek van iemand die in opleiding is tot Anglicaans priester. Hoe zou het in de Church of England zijn om het traject tot voorganger te doorlopen? Het is heerlijk vlot geschreven en beslaat een periode vanaf zijn eerste dag in het seminarie tot zijn ordination tot priester. Niet alleen geeft hij de worstelingen rondom zijn opleiding weer, maar ook het heftige IVF-proces waar hij en zijn vrouw in zitten. Het is een heel mooi, eerlijk en leuk boek, wat ook zeker boeiend is voor niet-voorgangers.

Het Duitse meisje – Armando Lucas Correa

Een roman over een onbekend moment uit de Tweede Wereldoorlog: in 1939 lieten rijke Duitse Joden al hun bezittingen achter in ruil voor een plaatsje op een groot cruiseschip, dat hen naar Cuba zou brengen. Alle andere landen weigerden de Joden toe te laten en het cruiseschip was hun enige mogelijkheid om Duitsland te ontvluchten. Tenminste, dat dachten ze… want ook Cuba krabbelde terug en liet maar een fractie van de 900 Joden aan boord toe. Hoewel het verhaal boeiend is, vond ik de schrijfstijl persoonlijk niet zo prettig. Veel omhaal van woorden en veel mij onlogische aandoende zinnen – maar dat kan ook aan de vertaling liggen.

Meeting God in Mark – Rowan Williams

Een klein boekje over het bijbelboek Marcus, waarin de geleerde theoloog (en voormalig Archbishop) Rowan Williams al zijn kennis samenbalt in drie toegankelijke hoofdstukjes. Als je dit leest, weet je in één keer behoorlijk wat over de structuur en de grote lijn van Marcus. Achterin staan gespreksvragen en een leeswijzer voor een dagelijks gebed in de Veertigdagentijd. (Toevallig zag ik Rowan Williams vandaag lopen – hij is Master van één van de Colleges in Cambridge :-))

God en ik – Alain Verheij (luisterboek)

Tot mijn verrassing vond ik dit boek in de collectie van Storytel, voorgelezen door de auteur zelf. De auteur is actief op Twitter en het was mij niet ontgaan dat hij eerder dit jaar zijn eerste boek had gepubliceerd. Ik was er wel benieuwd naar! Verheij is theoloog en reflecteert op zijn persoonlijke geschiedenis met geloof, kerk en Bijbel. Thema’s als hoop, verdriet, gemeenschap, rituelen, vertrouwen komen voorbij als hij zijn eigen gang door de kerk beschrijft. Het is een mooi geschreven boek met een prettige toon, dat op een frisse manier de Bijbelverhalen verbindt met het leven hier en nu. Het is ook pas uitgeroepen tot Theologisch boek van het jaar 2018.

The Hobbit – J.R.R. Tolkien (luisterboek)

Wat is er heerlijker dan luisteren naar een prachtig voorgelezen klassieker als The Hobbit? Het was erg lang geleden dat ik dit boek had gelezen en ernaar luisteren was echt fantastisch. Wat is dit toch een leuk verhaal! Er zit zoveel meer vaart in dan in Lord of the Rings en het is ook veel lichtvoetiger. Toen ik het uit had, was dat een mooie reden om met Eelco weer de drie Hobbit-films te kijken. Nu zag ik pas goed hoeveel duisterder en enger de verfilming is dan het originele boek. Om maar een voorbeeld te noemen: in het boek valt Bilbo al vrij snel tijdens het grote gevecht op het einde en raakt hij bewusteloos. Hij wordt pas wakker als alles voorbij is en in een paar regels is het hele gevecht klaar. In de film is dit een eindeloos lange strijd met allerlei dramatiek. Het boek is ook niet voor niets bedoeld als kinderboek – maar ook voor volwassenen een plezierige leeservaring.

Notes from a small island – Bill Bryson

Al eerder las ik het vervolg op dit boek, waarin reisschrijver Bill Bryson heel Engeland doorreist en zijn ervaringen als relatieve buitenstaander (hij woont als Amerikaan al zo’n twintig jaar in Engeland) op allerlei verschillende plaatsen beschrijft. Leuk om te lezen als mede-buitenlander natuurlijk. Dit boek komt uit begin jaren 90, dus er is sindsdien wel het één en ander veranderd, maar alsnog is het ontzettend leuk om Brysons smeuiige verhalen over rare Britse gewoontes en bijzondere plaatsen te lezen. Over zijn ervaringen met de trein, eten, gastvrijheid (of niet), regen en droge humor. Bryson is echt een meesterverteller!

A life without limits – Chrissie Wellington (luisterboek)

Dit was weer een boek in het kader van inspiratie opdoen voor mijn eigen hardlooppraktijken. Het is een autobiografisch boek van tri-atleet Chrissie Wellington, waarin ze beschrijft hoe ze uiteindelijk drie keer Ironman Hawaii won (de meest prestigieuze triatlon met 3,9 km zwemmen, 180 km wielrennen, en 42,2 km – een marathon – hardlopen). Wel boeiend, maar geen meesterwerk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: