Dag 22 – We zien nog maar half

Een kort bijbelgedeelte vandaag, maar wel één met een diepte die ik nog niet eerder ontdekt had. Welkom bij dag 22.

Beluister hier de gesproken versie:

OPENING

Gezegend zijt Gij, God,
koning der wereld,
die de morgen ontbood
en het licht hebt geroepen,
zegen ook mij
met uw licht!

LIED

Miserere mei, Deus
secundum magnam misericordiam tuam.

Heb medelijden met mij, God,
in uw grote goedheid.

(Muziek: Allegri / Uitgevoerd door: King’s College Choir, Cambridge)

LEZING

Marcus 8:22-26
Ze kwamen in Betsaïda. Er werd een blinde bij hem gebracht, en men smeekte hem om de man aan te raken. Hij pakte de blinde bij de hand en bracht hem buiten het dorp. Hij deed wat speeksel op zijn ogen, legde er zijn handen op en vroeg: ‘Ziet u iets?’ Hij begon weer te zien en zei: ‘Ik zie mensen, het zijn net bomen, maar ze lopen rond.’ Daarna legde hij weer zijn handen op de ogen van de blinde. Deze sperde zijn ogen open en genas; hij zag alles nu heel helder. Hij stuurde hem naar huis met de waarschuwing: ‘Ga het dorp niet in!’

STILTE

REFLECTIE

Een genezing in twee stappen, dat lezen we vandaag in Marcus. We zijn overigens aangekomen in hoofdstuk 8, dus ongeveer ook op de helft van het evangelie. Er is al heel veel gebeurd, Jezus heeft al veel mensen genezen, wonderen gedaan, gelijkenissen verteld. Maar deze genezing van de blinde man gaat niet zonder slag of stoot. Het kan niet anders of Marcus wil ons hier iets anders duidelijk maken. Dit is een genezingsverhaal met een diepere laag.

Zou het kunnen dat er een verwijzing in zit naar het niet-begrijpen van de leerlingen van Jezus? Zij zijn namelijk heel dichtbij hem, ze vatten er af en toe wel iets van, maar vaker nog tasten ze volledig in het duister. Gisteren nog maakten ze zich druk of ze wel genoeg te eten hadden. Ze hebben een glimpje opgevangen van wie Jezus is – ze hebben niet voor niets alles achtergelaten – maar hun zicht is nog niet volledig.

En zo ziet ook de blinde man eerst nog niet helder. Pas als Jezus nog eens zijn handen op hem legt, ziet hij alles.

‘We kijken nu nog in een wazige spiegel,’ staat er ergens in de brief aan de Korintiërs. Soms vangen we iets op van de hemel, soms landt het even diep in ons hart. Maar vaker nog moeten we turen en zien we maar half. Maken we fouten, zeggen we het verkeerd, of kunnen we niet meer dan stamelen. Er komt een tijd dat ook ons zicht volledig zal zijn.

GEBED

Barmhartige,
Gij wilt U nabij tonen
aan allen die uw hulp inroepen.
Wij vragen U:
open de ogen van ons hart
en spreek hier het Woord
dat ons richting geeft.
Schenk ons uw Geest
als een bron van kracht,
zolang wij onderweg zijn naar U,
in deze veertig dagen en heel ons leven.
Amen.

(Gebed uit: Dienstboek Deel I)

ZEGEN

De Eeuwige zal je zegenen en behoeden;
de Eeuwige zal zijn lichtend gelaat over je
doen schijnen en je genadig zijn;
de Eeuwige zal je zijn gelaat toewenden
en je vrede geven.
Amen.

2 gedachten over “Dag 22 – We zien nog maar half

  1. Dankjewel voor deze wederom heldere uitleg en interpretatie, ik leer hier zo enorm veel van! Nu heb ik nauwelijks ervaring met bijbeluitleg, dus misschien een rare vraag: welke vertaling gebruik je? Ik vind de teksten zo anders, meer hedendaags (ik heb alleen een Lutherbijbel van mijn ouders). Hartelijke groet, Harald

    1. Heel graag gedaan, mooi om te horen! Ik gebruik de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004, die kun je online lezen via http://www.debijbel.nl – inderdaad wat hedendaagser Nederlands dan de Lutherbijbel! Je kunt op die website ook nog wat andere vertalingen uitproberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s