Dag 17 – Dat er genoeg is

Twee favorieten van mij vandaag: het prachtige lied ‘My song is love unknown’ en het wonder van de broden in de Bijbellezing. Ik hoop dat je een mooi begin van de nieuwe week hebt!

Beluister hier de gesproken versie:

OPENING

Gezegend zijt Gij, God,
koning der wereld,
die de morgen ontbood
en het licht hebt geroepen,
zegen ook mij
met uw licht!

LIED

My song is love unknown
My Savior’s love to me;
Love to the loveless shown,
That they might lovely be.
O who am I,
That for my sake
My Lord should take
Frail flesh, and die?

(Tekst: Samuel Crossman / Muziek: John Ireland / Uitgevoerd door: Jesus College Choir, Cambridge)

Voor wie niet zo van de kerkmuziek is, hier een nummer van Coldplay dat op dit lied geïnspireerd is. Ook prachtig!
My song is love / Love to the loveless shown / And it goes on / You don’t have to be alone

LEZING

Marcus 6:30-44
De apostelen kwamen weer terug bij Jezus en vertelden hem over alles wat ze gedaan hadden en wat ze de mensen onderwezen hadden. Hij zei tegen hen: ‘Ga nu mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een tijdje uit te rusten.’ Want het was een voortdurend komen en gaan van mensen, zodat ze zelfs niet de kans kregen om te eten. Ze voeren met de boot naar een afgelegen plaats, om daar alleen te kunnen zijn. Maar hun vertrek werd opgemerkt en velen hoorden ervan, en uit alle steden haastten de mensen zich over land naar die plaats en kwamen er nog eerder aan dan Jezus en de apostelen. Toen hij uit de boot stapte, zag hij een grote menigte en voelde medelijden met hen, omdat ze leken op schapen zonder herder, en hij onderwees hen langdurig. Toen er al veel tijd was verstreken, kwamen zijn leerlingen naar hem toe en zeiden: ‘Dit is een afgelegen plaats en het is al laat. Stuur hen weg, dan kunnen ze naar de dorpen en gehuchten in de omtrek gaan om eten te kopen.’ Maar hij zei: ‘Geven jullie hun maar te eten!’ Ze vroegen hem: ‘Moeten wij dan voor tweehonderd denarie brood gaan kopen om hun te eten te geven?’ Toen zei hij: ‘Hoeveel broden hebben jullie bij je? Ga eens kijken.’ En nadat ze waren gaan kijken wat ze bij zich hadden, zeiden ze: ‘Vijf, en twee vissen.’ Hij zei tegen hen dat ze de mensen opdracht moesten geven om in groepen in het groene gras te gaan zitten. Ze gingen zitten in groepen van honderd en groepen van vijftig. Hij nam de vijf broden en de twee vissen, keek omhoog naar de hemel, sprak het zegengebed uit, brak de broden en gaf ze aan zijn leerlingen om ze aan de menigte uit te delen; ook de twee vissen verdeelde hij onder allen die er waren. Iedereen at en werd verzadigd. Ze haalden de overgebleven stukken brood op, waar wel twaalf manden mee konden worden gevuld, en ook wat er over was van de vissen. Vijfduizend mensen hadden van de broden gegeten.

STILTE

REFLECTIE

Soms zie je het gewoon niet. Dat er zoveel is. Dat er al knopjes aan de takken zitten, dat er nieuw leven groeit, dat de zon schijnt en de lucht blauw is. Soms zie je niet dat mensen naar je glimlachen, je een hart onder de riem willen steken, een hand op je schouder. Soms zie je niet de schoonheid, de overvloed, het geluk.

Ga eens kijken, zegt Jezus. Hij heeft zijn neef verloren, wordt voortdurend omringd door mensen die zijn aandacht vragen, verkeerd begrepen, vijandig behandeld, familie begrijpt hem niet, dorpsgenoten lachen hem uit. Maar toch heeft hij nog ruimte voor medelijden en leert hij zijn leerlingen om opnieuw te kijken.

Te kijken naar wat er is. En dat in handen te nemen, te zegenen, terug te geven aan die beduusde leerlingen, die niet anders kunnen dan het gezegende weer doorgeven.

Er is meer dan we denken. Met elkaar is er meer dan we denken. Als we durven te kijken, en durven te delen. Om samen te eten en samen genoeg te hebben.

GEBED

Gij, die barmhartig
naar mensen omziet,
verhoor onze gebeden
en doe mensen en volkeren
samengroeien tot uw volk.
Laat uw Woord
ons hoopvol doen leven met elkaar
en de wereld maken
tot een bewoonbaar huis voor allen,
in deze veertig dagen en heel ons leven.
Amen.

(Gebed uit: Dienstboek Deel I)

ZEGEN

De Heer schenke ons zijn zegen,
Hij beware ons voor onheil
en geleide ons tot eeuwig leven.
Amen.

2 gedachten over “Dag 17 – Dat er genoeg is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s