Dag 11 – Het kleinste begin

Een nieuwe week, een nieuwe maand: welkom bij dag 11!

Beluister hier de gesproken versie:

OPENING

Gezegend zijt Gij, God,
koning der wereld,
die de morgen ontbood
en het licht hebt geroepen,
zegen ook mij
met uw licht!

LIED

Zoekend naar licht hier in het duister,
zoeken wij U, waarheid en kracht.
Maak ons uw volk, heilig, vol luister,
schijn in de donkere nacht.

Christus, ons licht,
schijn door ons heen, schijn door het duister.
Christus, ons licht,
schijn ook vandaag, hier in uw huis.

(Lied 1005 / Tekst: Bernadette Farrell / Vertaling: Elly Zuiderveld-Nieman / Uitgevoerd door: Dorpskerk Eelde)

LEZING

Marcus 4: 21-34
Tegen de menigte zei hij: ‘Je steekt toch geen lamp aan om hem onder een korenmaat te zetten of onder een bed weg te bergen? Nee, je zet hem op een standaard. Alles wat verborgen is, moet openbaar worden gemaakt, en alles wat in het geheim is ontstaan, moet aan het licht komen. Wie oren heeft om te horen, moet goed luisteren!’
Hij zei ook tegen hen: ‘Let goed op wat je hoort: met de maat waarmee je meet, zal jou de maat genomen worden, en er zal je zelfs meer worden toebedeeld. Want wie heeft zal nog meer krijgen; maar wie niets heeft zal zelfs het laatste worden ontnomen.’
En hij zei: ‘Het is met het koninkrijk van God als met een mens die zaad uitstrooit op de aarde: hij slaapt en staat weer op, dag in dag uit, terwijl het zaad ontkiemt en opschiet, ook al weet hij niet hoe. De aarde brengt uit zichzelf vrucht voort, eerst de halm, dan de aar, en dan het rijpe graan in de aar. Maar zo gauw het graan het toelaat, slaat hij er de sikkel in, omdat het tijd is voor de oogst.’
En hij zei: ‘Waarmee kunnen we het koninkrijk van God vergelijken en door welke gelijkenis kunnen we het voorstellen? Het is als een zaadje van de mosterdplant, het kleinste van alle zaden op aarde wanneer het gezaaid wordt. Maar als het na het zaaien opschiet, wordt het het grootste van alle planten en krijgt het grote takken, zodat de vogels van de hemel in zijn schaduw kunnen nestelen.’
Met zulke en andere gelijkenissen verkondigde hij hun Gods boodschap, voor zover ze die konden begrijpen; hij sprak alleen in gelijkenissen tegen hen, maar wanneer hij alleen was met zijn leerlingen, verklaarde hij hun alles.

STILTE

REFLECTIE

De Bijbellezing vandaag bevat een paar verontrustende beelden. Er klinken waarschuwingen door in Jezus’ woorden, verwijzingen naar een tijd die komen zal, een aandringen om goed te begrijpen waar dit over gaat. Wie op de oppervlakte blijft steken, net zoals de zaadjes op de weg, die zal nooit tot de kern doordringen – en er komt een tijd dat het te laat is. Het is allemaal niet vrijblijvend, het gaat echt ergens over.

Daarna volgt de gelijkenis van het mosterdzaadje, één van de kortste en bekendste van de gelijkenissen van Jezus. Het is zo’n beeld wat iedereen zich regelmatig moet herinneren, zeker in deze tijd waarin de zorg om de krimp van de kerk in Nederland sterk aanwezig is. Het kan zomaar gebeuren dat we vooral denken aan getallen en geld, en niet meer de kleine schatten zien. Die ene ontmoeting, dat ene berichtje, dat kleine groepje trouwe bidders, de kerkdienst met tien aanwezigen, dat ene gezin in de kindernevendienst, die ene roeping, dat ene plan. Hoe klein onze inspanningen ook zijn, het enige wat wij kunnen doen is trouw zijn in ons werk in het Koninkrijk: net als de zaaier iedere avond gaan slapen en iedere ochtend weer opstaan; terwijl het zaad ontkiemt en groeit en groeit tot het een boom is die zich over ons uitstrekt.

GEBED

God van mensen,
open onze ogen om te zien
wat ons tot vrede strekt.
Open ons hart
voor het Woord van uw Zoon,
waarin Wet en Profeten
in vervulling gaan
voor ons en alle mensen op aarde,
in deze veertig dagen en heel ons leven.
Amen.

(Gebed uit: Dienstboek Deel I)

ZEGEN

Voor wie roepen om vrede,
van gerechtigheid dromen:
met vrede gegroet en gezegend met licht!

Voor wie wachten in vertrouwen
dat de liefde zal blijven:
met vrede gegroet en gezegend met licht!

(Lied 430 / Tekst: Sytze de Vries)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s