Dag 6 – Onderscheidingsvermogen

Welkom bij het ochtendgebed en mijn reflectie van dag 6. Als je meer wilt weten over de achtergrond hiervan, dan kun je hier verder lezen. Vandaag gaat het over regels – en de belangrijke balans tussen vrijheid en traditie.

Beluister hier de gesproken versie:

OPENING

Gezegend zijt Gij, God,
koning der wereld,
die de morgen ontbood
en het licht hebt geroepen,
zegen ook mij
met uw licht!

LIED

God, geef dat mijn gedachten gericht zijn op U
Bij U is het licht, U vergeet mij niet.
Bij U vind ik hulp, ja bij U vind ik geduld.
Van uw wegen heb ik geen begrip,
maar U weet de weg voor mij.

(Een lied uit Taizé)

LEZING

Marcus 2:18-28
De leerlingen van Johannes en de farizeeën hadden de gewoonte regelmatig te vasten. Er kwamen mensen naar Jezus toe, die hem vroegen: ‘Waarom vasten de leerlingen van Johannes en de leerlingen van de farizeeën wel, maar uw leerlingen niet?’ Jezus antwoordde: ‘Bruiloftsgasten kunnen toch niet vasten zolang de bruidegom bij hen is? Nee, zolang ze de bruidegom bij zich hebben, kunnen ze niet vasten. Maar er komt een dag dat de bruidegom bij hen wordt weggehaald, en dan is het hun tijd om te vasten. Niemand verstelt een oude mantel met een lap die nog niet gekrompen is, want dan trekt de nieuwe lap de oude stof kapot en wordt de scheur nog groter. Niemand giet jonge wijn in oude leren zakken, want dan scheuren ze open en gaat de wijn verloren, net als de zakken zelf. Jonge wijn hoort in nieuwe zakken.’
Eens liep hij op een sabbat tussen de korenvelden door. Zijn leerlingen gingen de velden in en begonnen aren te plukken. ‘Kijk eens!’ zeiden de farizeeën tegen hem. ‘Waarom doen ze iets dat op sabbat niet mag?’ Maar hij antwoordde: ‘Hebt u dan nooit gelezen wat David deed toen hij en zijn metgezellen gebrek leden en honger hadden? Hij ging het huis van God binnen – Abjatar was toen hogepriester – en at van de toonbroden, waarvan alleen de priesters mogen eten. En hij gaf ze ook aan zijn mannen te eten.’ En hij voegde eraan toe: ‘De sabbat is er voor de mens, en niet de mens voor de sabbat; en dus is de Mensenzoon ook heer en meester over de sabbat.’

STILTE

REFLECTIE

Eén van de moeilijkste dingen van kinderen grootbrengen, lijkt me hen het christelijk geloof meegeven. Hoe geef je zo’n groot en allesomvattend wereldbeeld door? Je kunt het doen door strakke regels op te stellen. Dit mag wel, dat mag niet; dit geloven wij, dat niet; dit mag je zeggen over God, dat niet. Zo maak je de wereld overzichtelijk, en dat werkt voor kinderen vaak prima.

Maar daarna wordt het moeilijker. Er komt een moment dat kinderen puber worden, zo ergens rond het elfde, twaalfde levensjaar. Bij mijn tienergroep heb ik dat in de afgelopen jaren bijna letterlijk zien gebeuren, die overgang is fascinerend om mee te maken. Pubers worden nukkig, eigenwijs, en ze nemen echt niet meer zomaar aan dat jij weet hoe het zit. Tieners moet je serieus nemen, boven alles een geloofwaardige gesprekspartner zijn, die ze vertrouwen en van wie ze willen leren.

Maar hoe leg je het christelijk geloof uit op zo’n manier, dat je niet vervalt in één van de twee uitersten? Het ene uiterste is: ‘het maakt allemaal niet uit, geloof maar wat je wilt, ik doe ook maar wat’ en het andere is: ‘mijn manier is de enige, als je niet luistert, dan loopt het niet goed met je af’?

Dit zijn de spannende vragen van christelijke ouders, en van jeugdwerk in kerken. Het is de kunst het geloof voor te leven, te laten zien waar het jou raakt, en tegelijk de ruimte laten voor een nieuwe generatie om het anders te doen, of om op z’n minst uit te proberen om het anders te doen (en de mogelijkheid openhouden dat ze later alsnog weer uitkomen bij de oude manier).

Het zijn vragen van alle tijden, want Jezus wordt er ook mee geconfronteerd. Dat komt omdat hij op een andere manier omging met de gebruikelijke religieuze regels. Jezus suggereert dat zijn aanwezigheid is als die van een bruidegom op een bruiloft, en zijn boodschap is als nieuwe wijn. De komst van deze koning vraagt om een nieuwe omgang met de regels.

Onderscheidingsvermogen: dat is waar het om draait. Zien wanneer vasten nodig is, en wanneer niet. Zien wanneer de wijn om nieuwe zakken vraagt. Je niet laten leven door de regels, maar de traditie levend houden. Dat is spannend – en soms vermoeiend.

GEBED

Gij,
toevlucht en behoud voor mensen,
wij zouden op aarde
zwervers en vreemdelingen zijn,
als Gij ons niet
tegemoet gekomen was
in de Leidsman ten leven,
Jezus Messias.
Moge Hij ons leren wat leven is
en leiden naar uw land,
in deze veertig dagen en heel ons leven.
Amen.

(Gebed uit: Dienstboek Deel I)

ZEGEN

God zal je hoeden, Christus je voeden,
Geest van hierboven geeft zin en zicht.
God schenkt je warmte, geneest en omarmt je,
vriend in het duister en gids naar het licht.

(Lied 426 / Tekst: John Bell / Vertaling: Andries Govaart)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s