Dag 2 – Geroepen

(Er ging iets mis vandaag met de melding via e-mail van dit nieuwe bericht! Dus hierbij voor de zekerheid opnieuw, je kunt dit negeren als je het zelf al had opgezocht. Ik had een foutje gemaakt in het online zetten gisteren.)

Vandaag lezen we over Jezus die zijn eerste leerlingen roept. Ik heb dat inmiddels bekende lied van John Bell erbij gekozen: Will you come and follow me? Het is een opname zoals er de afgelopen jaren wel meer zijn gemaakt: ieder in zijn of haar eigen huis apart, en samengevoegd in de uiteindelijke versie. Op de één of andere manier doet zo’n lied me dan nog meer! Ieder op onze eigen plek, zijn we toch verbonden. Welkom bij Dag 2.

Beluister hier de gesproken versie:

OPENING

Gezegend zijt Gij, God,
koning der wereld,
die de morgen ontbood
en het licht hebt geroepen,
zegen ook mij
met uw licht!

LIED

Will you come and follow me
 if I but call your name?
Will you go where you don’t know
and never be the same?
Will you let my love be shown,
will you let my name be known,
will you let my life be grown
in you and you in me?

(Lied: John L. Bell / Uitvoering: the Choral Scholars of St Martin-in-the-Fields)

LEZING

Marcus 1,16-20
Toen Jezus langs het Meer van Galilea liep, zag hij Simon en Andreas, de broer van Simon, die hun netten uitwierpen in het meer; het waren vissers. Jezus zei tegen hen: ‘Kom, volg mij! Ik zal van jullie vissers van mensen maken.’ Meteen lieten ze hun netten achter en volgden hem. Iets verderop zag hij Jakobus, de zoon van Zebedeüs, en zijn broer Johannes, die in hun boot bezig waren met het herstellen van de netten, en direct riep hij hen. Ze lieten hun vader Zebedeüs met de dagloners achter in de boot en volgden hem.

STILTE

REFLECTIE

Ik moet een jaar of tien geweest zijn toen ik mezelf aankeek in de spiegel in de badkamer. Ik beloofde mezelf dat ik later zendeling zou worden en dat niets me daarvan moest afhouden. Er was immers niets belangrijkers dan het geloof in God?

In de jaren daarna verdween die belofte naar de achtergrond – om weer met volle kracht terug te komen toen ik begin twintig was. Nu wist ik dat ik voor die roeping niet naar verre landen hoefde, maar in mijn thuisland kon blijven als dominee. De grote woorden was ik kwijtgeraakt in de jaren vol twijfel en cynisme die aan dit moment vooraf waren gegaan, maar ik wist één ding heel zeker: ik moet in de kerk zijn. Hoe dan ook. Dat is mijn plek.

Dat zekere weten, die diepe overtuiging dat je bent waar je moet zijn: dat is volgens mij wat ‘roeping’ is. Het kan niet anders of dat is de reden dat de vier vissers zonder aarzeling meegingen met Jezus, zonder dat ze wisten wie hij was of wat hij deed. Het kan ook veel geleidelijker gaan, rommeliger, zodat je achteraf pas ziet wat er gebeurde. Het is ook niet voorbehouden aan wie in de kerk werkt – roepingen vind je overal: in baan, gezin, vrijwilligerswerk, hobby of zorg voor anderen… Geroepen omdat dát je plaats is, omdat het daar klopt, een diepe overtuiging in zowel je hart als je lichaam. Het heeft iets te maken met de volheid van het leven in God: waar liefde is, en hoop, licht, creativiteit, warmte, verbinding, begrip – daar ben je op je plek. Soms kun je dat heel even voelen, alles komt samen – het volgende moment is het weer weg.

Ik vind het mooi dat Jezus niet als eenling Israël rondtrok om het goede nieuws te verkondigen. Hij had leerlingen die alles van dichtbij zagen, die zijn vrienden werden en erbij waren op de hoogte- en dieptepunten. Die leerlingen waren nodig om na kruis en opstanding het verhaal verder te dragen.

GEBED

God, op wie wij vertrouwen,
vernieuw en verdiep in ons
door deze inkeer van veertig dagen
ons verstaan van de weg
die uw Zoon is gegaan
door water en woestijn,
en versterk onze bereidheid
Hem te volgen op die weg.
Amen.

(Gebed uit: Dienstboek Deel I)

ZEGEN

God zal je hoeden, Christus je voeden,
Geest van hierboven geeft zin en zicht,
God schenkt je warmte, geneest en omarmt je,
Vriend in het duister en Gids naar het licht.
Amen.

(Lied 426 / Tekst: John Bell / Vertaling: Andries Govaart)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s