ADVENT WORDT KERST #22

24 december 2020

We staan op de grens. Vanavond steken we een vijfde kaars aan, de witte kaars van Kerst. Ik kijk met vreugde terug op de afgelopen weken. Het schrijven van de reflecties op de bijbelteksten heeft me gebracht waarop ik hoopte: een bewuster toeleven naar Kerst. Ik heb het verlangen naar de komst van Christus gevoeld, en kon niet anders dan mijzelf voortdurend deze vraag stellen: en wat doen wij in de tussentijd? Hoe vieren we Kerst tussen het licht en het duister? Het schrijven dwong me steeds weer om eerlijk te zijn, om bij mezelf te rade te gaan hoe ik kan en moet leven met dat grote verhaal.

Vandaag lezen we uit Johannes 1, grote woorden zijn het. Maar ik kan niet anders dan beginnen bij het kleine – en dan via het kleine naar de hele wereld.

Morgen volgt het laatste gebed in deze reeks.

Heel veel dank voor alle mooie en lieve reacties. Het geeft een ontzettend warm gevoel om te beseffen dat er zoveel mensen zijn die meelezen en meebidden, en dat zijn blijven doen tijdens de hele Advent – als ik de statistieken mag geloven ;-) Ik wens jullie allemaal een prachtig Kerstfeest!

(De gesproken versie begint na de muziek.)

De Godly Play cirkel – denk mij erbij in het midden.

MUZIEK

Een prachtige Kerst-klassieker, waar ik liever naar luister dan zelf te zingen, want het wordt wel érg hoog. Maar wie kunnen dat beter dan de jongens van King’s College Choir…! (Tip: kijk of luister vandaag naar ‘Carols from King’s’ op de BBC – dé manier om in Engeland de Kerst in te luiden.)

Oh Holy Night

Oh holy night
The stars are brightly shining
It is the night of our dear savior’s birth
Long lay the world in sin and error, pining
‘Til He appeared and the soul felt it’s worth

A thrill of hope, the weary world rejoices
For yonder breaks a new and glorious morn’
Fall on your knees, oh, hear the Angels’ voices
Oh, night divine, oh, night when Christ was born
Oh, night divine, oh, night, oh night divine

OPENINGSWOORDEN

Heer, open mijn lippen
Mijn mond zal zingen van uw eer.
God, kom mij te hulp
Heer, haast U mij te helpen.

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

BIJBELLEZING: Johannes 1:1-5

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Het was in het begin bij God. Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat. In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.

STILTE

Neem een moment om de tekst tot je te laten spreken. Kies bijvoorbeeld één stukje dat je opviel en laat je gedachten daarover gaan.

REFLECTIE

Ik had de afgelopen weken het geluk dat ik met een kleine groep kinderen en ouders op zondagmorgen bij elkaar kon komen voor ‘Junior Church’. De vier zondagen van Advent werden zo gevuld met het Adventsverhaal van Godly Play, een verstilde manier van verhalen vertellen. Elke week groeide het verhaal. De profeten, Maria en Jozef, de herders en de wijzen, en wijzelf – allemaal op weg naar Bethlehem, naar het mysterie van Kerst.

Aan het einde van de ochtend gingen we steeds weer in de kring zitten. De grote Christus-kaars zette ik in het midden. Iedereen kreeg een eigen, klein kaarsje, aangestoken aan het licht van Christus. ‘Het licht groeit. Van dat ene lichtje naar al onze lichtjes,’ zei ik dan. En dan deden we de lampen uit en keken zwijgend naar al die kleine vlammetjes.

Het licht groeit. Niet altijd groot en spraakmakend. Soms heel klein, bij kinderen in een oud zaaltje. Dat soort momenten moet je leren zien en koesteren. Het zijn die momenten die mij troosten en hoop geven, temidden van de soms ronduit misselijkmakende politiek en de grote tragedies van deze wereld en deze tijd. Het zijn de gezichten van kinderen als ze ingespannen een kerstkaart maken voor hun oma. Het zijn de kleine gesprekken tussendoor waarin iemand opeens haar hart lucht. Het is de vrolijke glimlach van een vreemdeling op straat. Het is ook het verhaal van anderen dat ik soms toevallig tegenkom, een leraar die moet huilen door de liefde van zijn leerlingen. Het verhaal van mensen die bereid zijn te geven zodat anderen ook Kerst kunnen vieren. Het verhaal van iemand die ondanks alle ellende toch blijft vechten tegen onrecht.

Het is dat licht waarin we leven. Zonder dat licht kunnen we niet. Dan wordt alles donker en in het donker valt niet te leven.

Als we ons kaarsje aansteken aan de Christus-kaars, dan is mijn gebed dat wij op onze beurt dat licht door kunnen geven. Zodat het een eindeloos grote kring wordt van mensen van alle leeftijden en overal vandaan, allemaal ons koesterend in dat Licht.

GEBED

Eeuwige en ongeziene,
die onze God wilt zijn,
open uw hemel
en maak het licht op aarde,
opdat wij in de ogen van het kind,
dat in deze nacht geboren is,
uw aangezicht herkennen
en voorgoed mogen weten
hoezeer Gij ons liefhebt
en met ons wilt zijn,
alle dagen en nachten van ons leven,
tot in eeuwigheid. Amen.

OM TE DOEN

Voor nu, of later vandaag:

Vertel vandaag één goed verhaal door aan iemand anders!

DE DAG IN

Moge de vreugde van de engelen,
het verlangen van de herders,
de overgave van Jozef en Maria,
de volharding van de wijzen,
en de vrede van het Christuskind,
met jou zijn deze Kerstdagen.
Amen.

8 gedachten over “ADVENT WORDT KERST #22

 1. Dankjewel voor je mooie gebeden en gedachten de afgelopen tijd. Ik heb je blog pas sinds kort ontdekt, maar het smaakt naar meer en het voedt me. Vandaag deden je woorden me denken aan een gedicht van J.C. van Schagen dat ik lang geleden las, een gedicht dat wel past bij mijn ontdekking van God en deze tijd van het komende licht. Hierbij het begin, en dat is dan meteen mijn verhaal voor jou, en voor de lezers van dit blog. Nogmaals dank voor je mooie woorden, en ik wens jou en de jouwen en fijne kerst.

  KENTERING

  Er is geroepen, ik heb het verstaan
  Ik was spelend met sierselen en kleurige kralen
  Met goud en zijde en flonkerende stenen lag mijn tafel vol
  Mijn huis was stijf gepakt met kostbaarheid, zeldzaam en opzettelijk
  Het was warm en oosters en zo veel en prachtig
  In het rijke duister brandden zware lampen
  Maar nu is er geroepen, ik kom, en er is blijheid en licht
  In de tuin zingt een vogel
  Ik zal nu naar buiten gaan en alles achterlaten

  […]

 2. Beste Gertine,

  Nogmaals dank. Nog nooit zo bewust toegeleefd naar Kerst. Mooi om iedere dag tijd te nemen om naar jouw gesproken gebed te luisteren (absoluut toegevoegde waarde dat je het hebt ingesproken).
  Wens jullie goede Kerst.

 3. Bedankt voor de fijne gebeden en reflecties, om op deze manier naar kerst toe te leven is erg bijzonder. Ook bedankt voor je openheid en eerlijkheid, zonder franje. Voor mij erg bijzonder. Ik wens je Gods zegen.

  1. Beste Jaap, Heel graag gedaan en jij hartelijk dank voor deze reactie – het is heel fijn om te weten dat er meegelezen werd en dat we samen toeleefden naar Kerst. Alle goeds!

 4. Beste Gertine,

  Dank je voor je openhartige en doorvoelde overwegingen. Heb er elke dag naar uit gekeken!

  Wens je een goed Kerstfeest toe!

  Dick de Man

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s