ADVENT 18

19 december 2020

Een ontmoeting tussen twee vrouwen. Klinkt niet bijzonder. Is het wel!

Meer over de Adventsgebeden in deze blog.

Fijne dag!

(De gesproken versie begint na de muziek.)

Contemporary American Artist Janet McKenzie Featured at Daly Gallery |  Zip06.com
Schilderij van Janet McKenzie.

MUZIEK

Eén van de vele mooie Magnificat‘s. Deze is van Stanford.

My soul doth magnify the Lord
And my spirit hath rejoiced in God my Saviour…

OPENINGSWOORDEN

Heer, open mijn lippen
Mijn mond zal zingen van uw eer.
God, kom mij te hulp
Heer, haast U mij te helpen.

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

BIJBELLEZING: Lucas 1,39-44

Kort daarop reisde Maria in grote haast naar het bergland, naar een stad in Juda, waar ze het huis van Zacharias binnenging en Elisabet begroette. Toen Elisabet de groet van Maria hoorde, sprong het kind op in haar schoot; ze werd vervuld van de heilige Geest en riep luid: ‘De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot! Wie ben ik dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt? Toen ik je groet hoorde, sprong het kind van vreugde op in mijn schoot. Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan.’

STILTE

Neem een moment om de tekst tot je te laten spreken. Kies bijvoorbeeld één stukje dat je opviel en laat je gedachten daarover gaan.

REFLECTIE

Ooit gehoord van de Bechdel-test? Het is een manier om de vertegenwoording van vrouwen in fictie af te meten. Een boek of film slaagt voor de test als er tenminste één keer twee vrouwen een gesprek voeren dat niet over een man gaat. Vrij lage vereiste zou je denken – en toch slaagt slechts de helft van alle fictie.

Het zegt iets over hoe vrouwen (in verhalen én in de maatschappij) meestal gezien worden: niet als zelfstandige karakters, maar als ondersteunende figuren bij de mannelijke helden. Ook ik dacht lange tijd dat vriendschap tussen vrouwen van een lager soort kwaliteit was dan tussen mannen – niet bewust natuurlijk, maar wel onbewust. Thee drinken en ‘kletsen’ met vriendinnen leek me gewoon suffer dan bier drinken en ‘discussiëren’ met mannen. Ik herinner me nog exact het moment dat er een lichtje ging branden. Aha. Met alleen vrouwen zijn is net zo goed waardevol.

Daarna pas ben ik me gaan realiseren hoe groot de rol van vrouwenvriendschappen in mijn leven is. Ik heb veel vriendinnen. Ik heb ze leren kennen op school, op de studentenvereniging, tijdens mijn studie, mijn eerste gemeente en hier in Engeland. Ik prijs me gelukkig met hen in mijn leven, want het zijn stuk voor stuk fantastische vrouwen. Wijs, liefdevol, creatief en interessant. Hoe ik ooit kon denken dat ik alleen met mannen diepe gesprekken kon voeren…? Het is een wonderlijk patriarchaal overblijfsel.

Dat in de aanloop naar Jezus’ geboorte vrouwen centraal staan, is bijzonder en tegendraads in Lucas’ evangelie. God komt in deze wereld door enkel een vrouw en dan volgt een ontmoeting tussen twee vrouwen – zonder aanwezigheid van een man. Hoezeer mannen ook later het christendom zijn gaan domineren… aan Lucas lag het niet.

GEBED

Eeuwige,
van wie de aarde is en al wat er leeft,
open ons hart
om de tekenen te verstaan
waarin Gij ons
uw bedoelingen kenbaar maakt.
Laat ons zien in dit uur
hoe wij daaruit hoop kunnen putten
bij al wat ons overkomt,
omdat Gij met ons zijt,
deze dag en alle dagen die komen.
Amen.

OM TE DOEN

Voor nu, of later vandaag:

Wie zijn waardevolle vrienden in jouw leven? Benoem ze met dankbaarheid en draag ze in je gebed aan God op – voor een kerstkaart is het misschien ook nog niet te laat ;-)

DE DAG IN

De Heer schenke ons zijn zegen,
Hij beware ons voor onheil
en geleide ons tot eeuwig leven.
Amen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s