ADVENT 16

17 december 2020

Overgave: dat is een woord dat in contrast staat met het moderne levensgevoel. Wij willen controleren en onafhankelijk zijn. Maar Advent gaat over andere dingen: over ontvangen, afhankelijk zijn, verwachten met open handen. Hoe moeilijk is dat!

Meer over de Adventsgebeden in deze blog.

Fijne dag!

(De gesproken versie begint na de muziek.) (Vergeef me voor het moment waar ik een woord per ongeluk in het Engels begin uit te spreken ;-))

MUZIEK

Prachtige Russische muziek: Bogoróditse Djevo – uit de Mariavespers van Rachmaninov.

Wees blij, o maagd, moeder Gods,
Maria vol van genade, de Heer is met u.
Gezegend zijt gij onder de vrouwen
en gezegend is de vrucht van uw schoot,
want gij hebt de redder van onze zielen gedragen.

OPENINGSWOORDEN

Heer, open mijn lippen
Mijn mond zal zingen van uw eer.
God, kom mij te hulp
Heer, haast U mij te helpen.

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

BIJBELLEZING: Lucas 1,34-37

Maria vroeg aan de engel: ‘Hoe zal dat gebeuren? Ik heb immers nog nooit gemeenschap met een man gehad.’ De engel antwoordde: ‘De heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw bedekken. Daarom zal het kind dat geboren wordt, heilig worden genoemd en Zoon van God. Luister, ook je familielid Elisabet is zwanger van een zoon, ondanks haar hoge leeftijd. Ze is nu, ook al hield men haar voor onvruchtbaar, in de zesde maand van haar zwangerschap, want voor God is niets onmogelijk.’

STILTE

Neem een moment om de tekst tot je te laten spreken. Kies bijvoorbeeld één stukje dat je opviel en laat je gedachten daarover gaan.

REFLECTIE

Toen de engel bij Zacharias de komst van een onwaarschijnlijk kind aankondigde, reageerde Zacharias met ongeloof. Hij wilde een teken, want hij zag het nog niet direct voor zich.

Nu is diezelfde engel bij Maria en kondigt een al even ongelofelijke geboorte aan. Maria’s reactie is er één van verwondering. Een soort aanvaardende verwondering. ‘Hoe zal dat gebeuren?’

Dit is waarom ik Maria zo bewonder. Haar vermogen om het inbreken van God in haar wereld rustig en kalm te accepteren. Ik denk dat je dat alleen maar kunt als je al eerder bent afgestemd op Gods aanwezigheid.

Het doet me denken aan andere vrouwen in de geschiedenis die hun leven wilden afstemmen op de stem van God. Juliana van Norwich, Theresa van Avila, Theresia van Lisieux. Zij wijdden zich volledig aan God en openden zich. In overgave. Volledige afhankelijkheid.

Het staat in groot contrast met de mentaliteit van de moderne mens. Het staat ook, als ik eerlijk ben, in contrast met hoe ik wil zijn. Ik vind het belangrijk dat ik onafhankelijk ben, sterk. Om niet te kwetsbaar te zijn voor wat van buiten op me af komt. Ik wil niet passief wachten of klakkeloos accepteren. Het is iets van deze tijd: mensen moeten zich ontplooien en daarvoor moet de focus op jezelf liggen.

Het is iets waar ik de laatste tijd vaker over nadenk. Over jezelf afsluiten en jezelf openen. Over afhankelijkheid en onafhankelijkheid. Als ik onafhankelijk en sterk ben, kan ik dan nog iets met overgave en ontvangen?

Gebed is voor mij een moment van mezelf openen voor de stem van God. Dat is ook meteen de reden waarom ik het zo moeilijk vind. Reiken naar de Ander. Het zit ook in het wachten en verwachten van Advent, dat afhankelijke. Niet wij hebben deze wereld onder controle. Dat blijkt wel uit de verhalen van Elisabet en Maria.

GEBED

Gij, die antwoordt
voordat wij tot U roepen,
laat uw licht opgaan
overal op aarde waar
mensen heil verwachten.
Schep een nieuw begin
en wijs ons de goede weg
van Jezus, uw Zoon.
Doe ons delen in uw blijdschap
en maak ons werkers
van barmhartigheid en liefde,
deze dag en alle dagen die komen.
Amen.

OM TE DOEN

Voor nu, of later vandaag:

Er zijn ontelbaar veel schilderijen gemaakt van Maria en de engel Gabriel. Google er eens op. Welk schilderij spreekt je aan en waarom?

DE DAG IN

God zal je hoeden,
Christus je voeden,
Geest van hierboven geeft zin en zicht;
God schenkt je warmte,
geneest en omarmt je,
vriend in het duister
en gids naar het licht.
Amen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s