ADVENT 12

12 december 2020

“Wij zijn de eersten niet” – dat gedicht van Niek Schuman komt in me op naar aanleiding van dit Adventsgebed.

“Maar telkens weer kom ik U tegen,
op het spoor gezet door goede mensen…”

Meer over de Adventsgebeden in deze blog.

Fijne dag!

(De gesproken versie begint na de muziek.)

MUZIEK

Benedictus – De lofzang van Zacharias, een muziekstuk van Vaughn Williams.

Blessed be the Lord God of Israel :
for he hath visited, and redeemed his people;
And hath raised up a mighty salvation for us :
in the house of his servant David.

OPENINGSWOORDEN

Heer, open mijn lippen
Mijn mond zal zingen van uw eer.
God, kom mij te hulp
Heer, haast U mij te helpen.

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

BIJBELLEZING: Lucas 1,64-66

En meteen werd de verlamming van zijn mond en zijn tong ongedaan gemaakt, en hij begon te spreken en loofde God. Alle omwonenden waren diep onder de indruk, en in heel het bergland van Judea werden deze gebeurtenissen besproken. Ieder die het hoorde bleef erover nadenken, en vroeg zich af: Hoe zal het verdergaan met dit kind? Want de machtige hand van de Heer beschermde hem.

STILTE

Neem een moment om de tekst tot je te laten spreken. Kies bijvoorbeeld één stukje dat je opviel en laat je gedachten daarover gaan.

REFLECTIE

Er zijn mensen die heel aanstekelijk over hun geloof kunnen praten. Iedereen heeft denk ik wel eigen voorbeelden daarvan, sprekers of schrijvers die iets bij je raken. Voor veel mensen is Henri Nouwen zo iemand, of C.S. Lewis. Voor mijzelf zijn vrouwen als Nadia Bolz-Weber of Barbara Brown Taylor inspirerend door de manier waarop zij vertellen over hun leven met God.

Zacharias is ook zo’n prediker geworden. Maanden geleden waren zijn laatste woorden vragend en twijfelend, wist hij niet wat hem overkwam. Hij leefde toen met een leegte. Maar in de stilte is iets gegroeid: geloof en vreugde. Het is de hoop van het nieuwe begin.

Zacharias looft God. Hij doet dat zo aanstekelijk dat niet alleen de mensen in de buurt het fantastisch vinden, maar dat het woord zich ook verspreidt als een lopend vuurtje. Het heeft iets met dat kind te maken, weet men. Er is nieuwsgierigheid, maar het is meer dan dat: mensen blijven erover nadenken. De woorden van Zacharias hebben impact.

Vandaag sta ik stil bij alle mensen in mijn leven die mij vertelden over God. Het is een grote wolk van getuigen. Ik denk aan mensen die ik heb ontmoet, met wie ik sprak. Ik zie hun gezichten voor me en ben dankbaar dat ze op mijn pad kwamen. En ik denk aan de boeken die mij hielpen in moeilijke periodes en die mijn geloof opbouwden. Want we hoeven het niet altijd zelf te zijn die in lofzangen uitbarsten: soms mogen we luisteren en diep onder de indruk zijn. En nieuwsgierig naar wat de toekomst gaat brengen.

GEBED

Gij, die uw tent wilt opslaan
om onder ons te wonen,
open onze ogen
voor de boodschapper van uw vrede,
die het licht der wereld is,
het Woord uit uw mond.
Maak ons vrij
om in het kind van de maagd
Hem te ontvangen,
die de vervulling is van uw beloften:
Jezus Messias,
vandaag en alle dagen die komen.
Amen.

OM TE DOEN

Voor nu, of later vandaag:

Ga eens voor je boekenkast staan en neus door je eigen boekencollectie. Welke hebben speciaal iets voor je betekend en waarom? (Mocht je niet zoveel hebben met lezen…? Misschien kun je dan hetzelfde doen, maar dan met je muziekcollectie.)

DE DAG IN

God zal je hoeden, Christus je voeden,
Geest van hierboven geeft zin en zicht.
God schenkt je warmte, geneest en omarmt je,
vriend in het duister en gids naar het licht.

2 gedachten over “ADVENT 12

 1. Ja, mooi idee: “Vandaag sta ik stil bij alle mensen in mijn leven die mij vertelden over God.” Ik doe dat ook geregeld en word dan blij van de betrokkenheid, passie én nuchterheid in mijn ‘wolk’. Je merkt er ook mooi aan hoe je zelf veranderd bent. De ‘dierbaarheid’ van sommige oude herinneringen blijven dierbaar, al staan ze nu ver van me af. Ze hebben me wel gevormd. Als ‘oefening’ moet ik dat weer eens vaker aan mensen aanraden….

  O ja, ‘Wij zijn de eersten niet’ is van Niek Schuman (niet Trapman). Ook zo’n gezicht in mijn wolk….
  Mooie 3e advent, Gertine!

  1. Dank weer voor je reactie! Herkenbaar wat je zegt, ook over herinneringen van langer geleden…
   (En dank voor de correctie, ik heb werkelijk geen idee hoe ik bij Trapman kom?! Er bestaat niet eens een Niek Trapman. Nou ja.)
   Ook een fijne derde Advent!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s