ADVENT 11

11 december 2020

In Elisabet ontmoeten we iemand die door de mensen in haar omgeving werd beschouwd als mislukt. En dat brengt me tot een vurig Adventsgebed…

Meer over de Adventsgebeden in deze blog.

Fijne dag!

(De gesproken versie begint na de muziek.)

MUZIEK

Kom tot ons, scheur de hemelen, Heer – een adventslied van Duitse oorsprong. (Opname van het lied staat onderaan de webpagina.)

Waar blijft Gij toch, o ’s werelds troost,
die wij verbeiden onverpoosd?
O, daal toch uit uw hoog paleis
in ons verloren paradijs.

OPENINGSWOORDEN

Heer, open mijn lippen
Mijn mond zal zingen van uw eer.
God, kom mij te hulp
Heer, haast U mij te helpen.

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

BIJBELLEZING: Lucas 1,24-25 en 57-63

Korte tijd later werd zijn vrouw Elisabet zwanger. Ze leefde vijf maanden lang in afzondering en zei bij zichzelf: De Heer heeft zich mijn lot aangetrokken. Hij heeft dit voor mij gedaan opdat de mensen me niet langer verachten.

Toen de dag van haar bevalling was aangebroken, bracht Elisabet een zoon ter wereld. Haar buren en verwanten hoorden hoe barmhartig de Heer voor haar was geweest, en ze verheugden zich samen met haar. Op de achtste dag kwamen ze het kind besnijden, en ze wilden het Zacharias noemen, naar zijn vader. Maar zijn moeder zei: ‘Nee, Johannes zal hij heten!’ Ze zeiden tegen haar: ‘Er is niemand in je familie die zo heet.’ Ze beduidden zijn vader te laten weten hoe hij het kind wilde noemen. Hij vroeg om een schrijftablet en schreef erop: ‘Johannes is zijn naam.’ Iedereen was verbaasd.

STILTE

Neem een moment om de tekst tot je te laten spreken. Kies bijvoorbeeld één stukje dat je opviel en laat je gedachten daarover gaan.

REFLECTIE

Vandaag was het deze zin van Elisabet die me diep raakte: ‘Hij heeft dit voor mij gedaan opdat de mensen me niet langer verachten.’

Blijkbaar waren er mensen die haar beschouwden als een mislukte vrouw. Of, nog erger, iemand die Gods woede op de hals gehaald had. Elisabet was het zeker niet waard om leven te geven aan een nieuwe generatie. Mensen stonden klaar om het oordeel te vellen.

… Herkenbaar?

Wie zijn de mensen in onze tijd die als mislukt worden beschouwd, niet waard om hun plaats in te nemen in de gemeenschap, en waar vanaf kansels Gods toorn over wordt uitgesproken? Wie zijn de mensen wiens identiteit wordt veracht?

Precies.

Zij die verliefd worden op de ‘verkeerde’. Die geen raad weten met het stempel dat ze van anderen krijgen opgelegd. Die zich niet thuis voelen in hun lichaam. Die ‘uit de kast’ moeten komen, en als ze daarvoor eindelijk eindelijk de moed hebben opgebracht, maar moeten afwachten of ze een arm om de schouder of een trap na kunnen krijgen. Het is zo makkelijk om te verachten. Om jezelf te beschouwen als ware gelovige en de ander als ketter.

Als Elisabet een kind krijgt, dan staan diezelfde mensen die haar eerst verachten, op de voorste rij om zich met haar te verheugen. Ah, God houdt blijkbaar toch van haar, ze voldoet nu aan onze idealen.

Maar, verrassing! God hield al van haar lang voordat ze een kind had. Gods liefde is niet voorwaardelijk. Gods liefde is er vanaf het begin. Johannes, ‘God is genadig’: niet pas vanaf de geboorte van het kind, maar al lang, lang daarvoor.

Nog maar eens de reminder, goed nieuws voor mij en voor iedereen: waar je ook mee worstelt, wat het ook is wat je verborgen wilt houden voor de buitenwereld. Het is niet iets wat je moet fixen voordat je Gods liefde waard bent. Het is al goed.

En ja. Ook een reminder voor mijzelf om niet de ander te verachten, welke opvattingen diegene er ook op na houdt…

GEBED

Wek op uw macht, o God,
en kom naar ons toe.
Wees ons nabij
met de kracht van uw goedheid.
Sta niet toe
dat uw wil wordt verijdeld
door wat wij hebben aangericht
en overwin door uw liefde
al wat U tegenstaat
en uw toekomst vertraagt.
Amen.

OM TE DOEN

Voor nu, of later vandaag:

Vandaag is een perfecte dag om iets van groene kersttakken in huis te halen, en jezelf te herinneren aan de altijd aanwezige liefde van God.

DE DAG IN

Moge de HEER je ​zegenen​ en beschermen,
moge de HEER het licht van zijn gelaat over jou doen schijnen
en je ​genadig​ zijn,
moge de HEER je zijn gelaat toewenden en je ​vrede​ geven.
Amen.

P.S. Toegift:

Mijn schoonzus maakte een speciale Adventsgebeden-playlist op Spotify, met de liederen van de afgelopen dagen:

2 gedachten over “ADVENT 11

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s