ADVENT 10

10 december 2020

Vind jij stilte iets positiefs of iets negatiefs? Die vraag kwam bij me op naar aanleiding van de tekst van vandaag. We vervolgen het verhaal van Zacharias en de engel.

Meer over de Adventsgebeden in deze blog.

Fijne dag!

(De gesproken versie begint na de muziek.)

William Blake, The Angel Appearing to Zacharias (1799–1800)

MUZIEK

Een indringend lied van Huub Oosterhuis: Hoever is de nacht?

Hoever is de nacht, hoever, hoever, wachter, hoever is de nacht, de nacht?
De morgen komt, zegt de wachter, maar nog is het nacht.

OPENINGSWOORDEN

Heer, open mijn lippen
Mijn mond zal zingen van uw eer.
God, kom mij te hulp
Heer, haast U mij te helpen.

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

BIJBELLEZING: Lucas 1,18-23

Zacharias vroeg aan de engel: ‘Hoe kan ik weten of dat waar is? Ik ben immers een oude man en ook mijn vrouw is al op leeftijd.’ De engel antwoordde: ‘Ik ben Gabriël, die altijd in Gods nabijheid is, en ik ben uitgezonden om je dit goede nieuws te brengen. Maar omdat je geen geloof hebt gehecht aan mijn woorden, die op de voorbestemde tijd in vervulling zullen gaan, zul je stom zijn en niet kunnen spreken tot de dag waarop dit alles gaat gebeuren.’
De menigte stond buiten op Zacharias te wachten, en de mensen vroegen zich af waarom hij zo lang in het heiligdom bleef. Maar toen hij naar buiten kwam, kon hij niets tegen hen zeggen. Ze begrepen dat hij in het heiligdom een visioen had gezien; hij maakte gebaren tegen hen, maar spreken kon hij niet. Toen zijn tempeldienst voorbij was, ging hij terug naar huis.

STILTE

Neem een moment om de tekst tot je te laten spreken. Kies bijvoorbeeld één stukje dat je opviel en laat je gedachten daarover gaan.

REFLECTIE

Ik denk niet dat je het Zacharias kwalijk kunt nemen dat hij een wat aarzelende tegenvraag stelt bij de bizarre aankondiging van de engel. Het nieuws komt te plotseling en is te ongelofelijk.

Maar een anticlimax is het wel. De engel is op wonderbaarlijke wijze midden in de geschiedenis van Israel opgedoken, nu gaat het gebeuren, dat proef je aan alles, dit is bijzonder, opletten!

Maar in plaats van een enthousiaste medewerker treft de engel een sceptische oude man. ‘Hoe kan ik weten of dat waar is?’

Zijn twijfel laat de engel niet onbeantwoord. Het teken waar Zacharias om vroeg komt in de vorm van stilte. Hij kan geen woord meer uitbrengen, niet op die dag en ook nog lang daarna niet.

In onze christelijke traditie wordt stilte vaak als iets positiefs gezien. Er is een lange traditie van mensen die de stilte opzoeken om dicht bij God te zijn, bijvoorbeeld in de kloosters. Maar voor Israel waren juist woorden het teken van Gods aanwezigheid. God spreekt – dat is het wonder. Met woorden schept God de wereld tot leven. Doden zijn stil, gelovigen spreken met God.

Als Zacharias de dagen zwijgend moet doorbrengen, betekent dat een terechtwijzing van God: ‘Als je het niet gelooft, zeg dan voorlopig maar niks.’ De mensen buiten de tempel moeten gissen wat er gebeurd is.

Ik herken daar wel iets in, van dat ‘met stomheid geslagen zijn’. Ik heb weliswaar van ‘verwoorden’ en ‘preken’ mijn werk gemaakt, maar dat betekent niet bepaald dat ik altijd weet wat ik moet zeggen. Deze stukjes van de Adventsgebeden zijn daar een voorbeeld van. Ik begin elke dag aarzelend. Soms wil ik liever zwijgen dan iets zeggen. Ik word steeds weer geconfronteerd met mijn eigen twijfel. Geloof ik het wel echt? Hoe zit het met mijn hoop en verwachten? Waar hoop ik dan op, waar ontmoet ik God in mijn leven, ben ik wel een goede boodschapper?

Ik probeer de stilte te doorbreken. Zoekend naar dat sprankje licht en dat kleine zaadje van hoop dat in mij leeft. En dan blijkt dat het woorden geven aan wat vaak zo onuitsprekelijk is, God dichterbij brengt.

GEBED

Gij Allerhoogste,
voor wie niets onmogelijk is,
verhoor onze gebeden
en maak een einde aan het duister
dat ons gevangen houdt.
Maak de wereld tot uw woning
omwille van allen
die heil verwachten van uw woorden,
vandaag en alle dagen die komen.
Amen.

OM TE DOEN

Voor nu, of later vandaag:

Maak een wandeling of fietstocht in stilte.

DE DAG IN

De Heer schenke ons zijn zegen,
Hij beware ons voor onheil
en geleide ons tot eeuwig leven.
Amen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s