ADVENT 8

8 december 2020

Engelen komen vaak terug in de Kerstverhalen. Vandaag ontmoeten we de eerste, bij Zacharias in de tempel.

Wil je meer weten over de Adventsgebeden? Lees dan deze blog.

Fijne dag!

(De gesproken versie begint na de muziek.)

MUZIEK

Een lied uit Taizé voor deze tijd waarin we uitkijken naar de komst van het licht.

Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft…

OPENINGSWOORDEN

Heer, open mijn lippen
Mijn mond zal zingen van uw eer.
God, kom mij te hulp
Heer, haast U mij te helpen.

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

BIJBELLEZING: Lucas 1,8-11

Toen de afdeling van Zacharias eens aan de beurt was om de priesterdienst te vervullen, werd er volgens het gebruik van de priesters geloot en werd Zacharias door het lot aangewezen om het reukoffer op te dragen in het heiligdom van de Heer. De samengestroomde menigte bleef buiten staan bidden terwijl het offer werd gebracht. Opeens verscheen hem een engel van de Heer, die aan de rechterkant van het reukofferaltaar stond.

STILTE

Neem een moment om de tekst tot je te laten spreken. Kies bijvoorbeeld één stukje dat je opviel en laat je gedachten daarover gaan.

REFLECTIE

Vandaag worstel ik met mijn gedachten. Ik weet niet goed raad met het beeld van de engel die opeens aan Zacharias verschijnt.

Als ik focus op de tekst, dan zie ik een plichtsgetrouwe priester die de eer heeft het belangrijke reukoffer te brengen. Hij gaat in zijn eentje de tempel in, de plaats waar hemel en aarde elkaar raken. Hij is iemand die leeft met gemis en die veel tijd doorgebracht moet hebben met God smeken om verhoring – en juist hij brengt nu het offer waarin alle gebeden omhoog stijgen naar God. Nog eens met de neus op de feiten gedrukt.

Maar nog voordat hij iets kan doen, staat er een engel voor zijn neus. God breekt ‘senkrecht von oben’ in in deze werkelijkheid. De onvermijdelijke gang van zaken wordt verrassend verstoord. God heeft daar een handje van, om dingen te doen die mensen niet verwachten. Opeens is alles anders.

Het brengt me bij verschillende vragen waar ik niet direct een antwoord op heb en mijn gedachten draaien in een cirkeltje. Ken ik die ervaring, dat de hemel de aarde raakt? Dat ik opeens oog in oog sta met een engel? Nee, denk ik twijfelend, dat is toch niet zo letterlijk bedoeld. Maar dan nog, verwacht ik dat God deze werkelijkheid op z’n kop kan zetten? Dat er een uitweg is uit de onvermijdelijkheid? Het is die laatste vraag die me niet loslaat.

En al peinzend kom ik toch weer bij hoop uit. Hoop die de gang van zaken verstoort, omdat het mensen tot daden brengt die ingaan tegen cynisme, tegen fatalisme, tegen doemdenken. Het is hoop die aanvuurt, aanwakkert. En ik denk aan mensen die als een engel namens God inbreken in deze wereld, die bezoekjes brengen aan treurige mensen die niets meer verwachten.

Afgelopen zaterdag vond ik op de vloer van de bus een envelop. Erin zat een klein kaartje. ‘Dear friend’, stond erop. ‘May you be happy, may you be well, may you be safe, may you be peaceful and at ease’.

Ik nam het kaartje mee naar huis. Het ligt nu op mijn bureau en ik denk aan de anonieme schrijver. Er is dus iemand geweest die zomaar, uit zichzelf, kaartjes heeft geschreven en achtergelaten zodat vreemdelingen die vinden en het hun dag een beetje beter maakt. Wat bezielt zo iemand?

Hoop, denk ik. Hoop dat het anders kan. Hoop dat goedheid en vriendelijkheid sterker zijn dan wat dan ook.

O ja. In de envelop zat ook een chocolaatje. Als ik de wikkel openmaak, vallen er alleen maar kleine stukjes uit. Iemand is er in de bus waarschijnlijk op gaan staan. Dat vertrapte chocolaatje smaakt echter prima.

GEBED

Eeuwige,
van wie de aarde is en al wat er leeft,
open ons hart
om de tekenen te verstaan
waarin Gij ons
uw bedoelingen kenbaar maakt.
Laat ons zien in dit uur
hoe wij daaruit hoop kunnen putten
bij al wat ons overkomt,
omdat Gij met ons zijt,
deze dag en alle dagen die komen.
Amen.

OM TE DOEN

Voor nu, of later vandaag:

Schrijf een kaartje voor een vreemdeling en laat die op een openbare plek achter: een bankje, een speeltuin, de bus.

DE DAG IN

God zal je hoeden,
Christus je voeden,
Geest van hierboven geeft zin en zicht;
God schenkt je warmte,
geneest en omarmt je,
vriend in het duister
en gids naar het licht.

4 gedachten over “ADVENT 8

  1. Mooi om zo’n ‘moeilijke tekst’ klein en dichtbij te houden, je schrijft heel kwetsbaar, dank je! Wat een vondst, dat kaartje & chocolaatje. Ik onthoud ‘m voor m’n preek over de engel bij Maria, later in dec. (uiteraard mét bronvermelding, als ik ‘m gebruik ;-) )

    1. Het is steeds een verleiding om in de ‘domineesstijl’ te vervallen… dus ik probeer mezelf inderdaad steeds de vraag te stellen wat het voor mij, hier, nu betekent. Moeilijk is dat! Blij dus om je reactie te horen.

  2. Hallo Gertine,

    Hier weer een berichtje van je oud(e)tante. Ik wil je even laten weten dat we elke dag je advent berichten beluisteren. Fijn dat je dit doet en ook fijn dat het veel gelezen/beluisterd wordt. Het blijft een rare tijd, maar we maken er het beste van. Gaat de studie van je man gewoon door? Het loopt allemaal anders dan gepland voor veel mensen, een kleindochter van ons had een tussenjaar op de EH dat verliep ook zo anders dan verwacht. Ik hoop dat je de moed erin houdt! Ik vind het bijzonder dat je zo goed kan verwoorden wat er in je omgaat. We genieten ervan en voelen ons verbonden met je! We maken ook in deze tijd, deze jaren sinds we de zeventig gepasseerd zijn ook weer een verdieping mee in ons geloofsleven. Dat beleven we ook als een voorrecht! We hebben een geweldige God! En ook in deze lastige tijd mogen we ervaren dat alles onder controle is. Gertine, veel zegen, voor jou en je kan, we zien uit naar de komende afleveringen. Hou vol!

    Liefs, tante Corry (en oom John)

    1. Leuk om weer van jullie te horen! Het is zeker een jaar met allerlei onverwachtse gebeurtenissen… gelukkig kan Eelco wel gewoon in het lab aan het werk met wat aanpassingen. Ik kan ook regelmatig weer jeugdwerk doen in mijn kerk. Bijzonder om te horen dat jullie een geloofsverdieping beleven – en dat je als mens dus altijd kunt blijven groeien, welke leeftijd je ook hebt! Hartelijk groet, Gertine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s