ADVENT 7

7 december 2020

Vandaag begint de tweede week van Advent en ik heb ervoor gekozen om vanaf nu elke dag een stukje uit Lucas 1 te lezen, net zo lang tot Jezus geboren wordt :) Het doet me denken aan toen ik kind was. Mijn vader las mij en mijn broers en zus op zondagavond voor uit de kinderbijbel, en op de eerste Adventszondag waren steevast Elisabet en Zacharias aan de beurt. Ieder jaar opnieuw. Het markeerde het begin van Advent. Op dat spoor ga ik nu graag door.

Wil je meer weten over de Adventsgebeden? Lees dan deze blog.

Fijne dag!

(De gesproken versie begint na de muziek.)

MUZIEK

Een Adventsklassieker: Es ist ein Ros entsprungen

OPENINGSWOORDEN

Heer, open mijn lippen
Mijn mond zal zingen van uw eer.
God, kom mij te hulp
Heer, haast U mij te helpen.

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

BIJBELLEZING: Lucas 1,5-7

Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias heette en tot de priesterafdeling Abia behoorde. Zijn vrouw, Elisabet, stamde af van Aäron. Beiden waren vrome en gelovige mensen, die zich strikt aan alle geboden en wetten van de Heer hielden. Ze hadden geen kinderen, want Elisabet was onvruchtbaar, en beiden waren al op leeftijd.

STILTE

Neem een moment om de tekst tot je te laten spreken. Kies bijvoorbeeld één stukje dat je opviel en laat je gedachten daarover gaan.

REFLECTIE

Eén van de kernwoorden van Advent is wachten.

Wachten kent verschillende gedaanten. Zo is er een prettig soort wachten op mooie dingen – voorpret – , maar er is ook een angstig wachten, op uitslagen van ziekte bijvoorbeeld. Van alle soorten wachten denk ik dat wachten op een zwangerschap één van de ingewikkeldste is. Het is namelijk een wachten in het luchtledige: niemand weet van tevoren hoe lang het gaat duren en of je wachten resultaat heeft. Steeds nieuwe hoop en nieuwe teleurstelling wisselen elkaar af.

In de Bijbel komt dit thema regelmatig terug. Sara, Rachel, Hanna. Allemaal vrouwen die heel lang moeten wachten op hun eerste kind. Toch ontvangen al deze vrouwen waar ze zo op hoopten en houden ze uiteindelijk een baby vast.

En hier, in Lucas 1, begint het grote verhaal van de komst van de Messias ook met een onvruchtbare vrouw. Er is gebeden, er is gewacht, er is gehuild. Totdat alle hoop vervlogen lijkt. Het gaat niet meer gebeuren, denken Zacharias en Elisabet. Hun wachten is vergeefs geweest.

Maar hun verhaal is nog niet af. Er zal een wending komen, de wending van een God die altijd verrast. Vroeger zouden we zeggen: nu volgt het ‘nochtans’ van God. Met als extra belofte: hoe langer de wachttijd, hoe bijzonderder de uitkomst.

Er is altijd een ander perspectief, een onverwachte vrucht, de geboorte van iets nieuws. Kan ik die weg zien op momenten dat het wachten te lang duurt?

GEBED

Behoeder van alle leven,
die ons bij name kent,
laat uw schepping
nieuw herboren worden
en beëindig de nacht
die de wereld verduistert.
Ontsteek in ons midden uw licht
in een mens die recht doet
en ons doet zien met nieuwe ogen:
Jezus Messias, onze redder,
vandaag en alle dagen die komen.
Amen.

OM TE DOEN

Voor nu, of later vandaag:

Steek een kaars aan en wees een paar minuten stil, alleen met jezelf.

DE DAG IN

De genade van onze Heer Jezus Christus,
de liefde van God,
en de gemeenschap van de Heilige Geest,
zij met jou. Amen.

4 gedachten over “ADVENT 7

  1. Ik ben blij met je initiatief. Mooie korte overdenkingen, waar ik wat aan heb. Ben ook blij met de liturgische vormgeving. Ik geniet van de gekozen muzikale momenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s