ADVENT 4

3 december 2020

Welkom bij het vierde Adventsgebed. Wil je meer weten over dit initiatief? Lees dan deze blog. Vandaag probeer ik mijn cynische gedachten te weerleggen met de tekst uit Jesaja 40. Zulke gedachten zijn vast herkenbaar!

Hier is de luisterversie:

Fijne dag!

MUZIEK

De muziek van vandaag is uitgekozen door Eelco. Geen typische Advents- of Kerstmuziek, maar wel een prachtige tekst die past bij het troostende karakter van de Bijbeltekst van vandaag.

Luister hier naar Mendelssohn’s ‘Verleih uns Frieden’

Verleih’ uns Frieden gnädiglich,
Herr Gott zu unsern Zeiten!
Es ist doch ja kein andrer nicht,
Der für uns könnte streiten,
Denn du, unser Gott, alleine.

(Geef vrede, Heer,
in onze dagen,
want geen ander is er
die voor ons strijden zou
dan Gij, onze God.
)

OPENINGSWOORDEN

Heer, open mijn lippen
Mijn mond zal zingen van uw eer.
God, kom mij te hulp
Heer, haast U mij te helpen.

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

BIJBELLEZING: JESAJA 40,1-5

Troost, troost mijn volk, zegt jullie God.
Spreek Jeruzalem moed in, maak haar bekend
dat haar slavendienst voorbij is, dat haar schuld is voldaan,
omdat zij een dubbele straf voor haar zonden
uit de hand van de HEER heeft ontvangen.
Hoor, een stem roept:
‘Baan voor de HEER een weg door de woestijn,
effen in de wildernis een pad voor onze God.
Laat elke vallei verhoogd worden
en elke berg en heuvel verlaagd,
laat ruig land vlak worden
en rotsige hellingen rustige dalen.
De luister van de HEER zal zich openbaren
voor het oog van al wat leeft.
De HEER heeft gesproken!’

STILTE

Neem een moment om de tekst tot je te laten spreken. Kies bijvoorbeeld één stukje dat je opviel en laat je gedachten daarover gaan.

REFLECTIE

Als ik de tekst lees van vandaag, zie ik een triomfantelijk beeld opdoemen: na de ellende van de ballingschap zal de troost van God zelf volgen, een pad naar huis dwars door de woestijn. Een schitterende profetie over een einde aan een duistere tijd, het licht komt eraan.

Ik zag uit naar deze woorden, omdat ik dat poëtische begin van Jesaja 40 altijd zo mooi vind. Maar vandaag ben ik niet in een al te optimistische stemming. Sterker nog, ik word cynisch van dit beeld. Een triomfantelijke terugkeer na een ellendige tijd is een mooie droom. Maar de werkelijkheid is toch altijd weerbarstiger?

Ik moet denken aan het boek ”t Hooge Nest’ dat ik dit jaar las. Als de twee Joodse zussen na hun bevrijding uit de concentratiekampen terugkeren naar Nederland, staat niemand hen op te wachten. De oorlog is voorbij, maar er zijn zoveel wonden geslagen dat echte vreugde onmogelijk is. Er zijn zoveel mensen dood, er waren zoveel gruwelijkheden, er was verraad en lafheid. Ja, ze hebben het overleefd, maar het land waarin ze terugkeren is grijs en ongastvrij.

Wat betreft oudtestamentische verhalen dan: ook de uittocht uit Egypte was niet alleen maar jubelen en juichen. Ja, er was de dans van Mirjam na de redding door de Rode Zee. Maar daarna was er een eindeloze tocht door de woestijn vol problemen, morren en ondankbaarheid. Het Beloofde Land was ver weg en toen het volk daar eenmaal aankwam volgde er op z’n zachtst gezegd een moeizame onderneming om er te gaan wonen, inclusief een hoop bloedvergieten en slecht leiderschap.

En straks, als onze pandemie voorbij is, gaan we dan feestvieren op straat? Of zijn we dan vooral moe, verdrietig om wie en wat we verloren en blijven we hangen in zeuren op alles en iedereen?

Je ziet het, ik ben in een cynische bui. Van mensen verwacht ik vandaag niet veel…!

Ik lees de woorden uit Jesaja 40 nog eens. En ik lees verder, wat er volgt na vers 5. De mens is zwak, geeft ook de profeet toe. Maar het woord van onze God houdt altijd stand.

Dit is waarom ik niet wegzink in cynisme. Dit is waar mijn hoop in deze Adventstijd uit voortkomt: de woorden van God, die standhouden waar onze woorden instorten. De hoop is altijd sterker dan de angst. Het licht is sterker dan de duisternis.

GEBED

Wek op uw macht, o God,
en kom naar ons toe.
Wees ons nabij
met de kracht van uw goedheid.
Sta niet toe
dat uw wil wordt verijdeld
door wat wij hebben aangericht
en overwin door uw liefde
al wat U tegenstaat
en uw toekomst vertraagt.
Amen.

OM TE DOEN

Voor nu, of later vandaag:

Steek een kaars aan en benoem alle dingen die jou op dit moment hoop geven.

DE DAG IN

Met een zegen uit Iona:

Zegen mij, o God,
de aarde onder mijn voeten.
Zegen mij, o God,
de weg waarop ik ga.
Zegen mij, o God,
de mensen op mijn pad.
O God van alle goden,
zegen mij mijn leven.

4 gedachten over “ADVENT 4

  1. Het is een oud woord, maar zegt het precies: weldadig om te lezen, zo mooi hoe je het NU en de lange weg vanaf Jesaja met elkaar verbindt. En het is zo ‘gewoon’ (dit is dus een compliment! ;-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s