ADVENT 1

30 november 2020

Welkom bij het eerste Adventsgebed. Fijn dat veel lezers lieten weten mee te gaan doen!
Wil je meer weten over mijn gedachten rondom dit initiatief? Lees dan deze blog. Ik heb de volgorde iets veranderd van wat ik daar beschrijf: ik begin nu met de muziek, om op die manier ‘in te komen’. Je kunt ook de ingesproken versie beluisteren. Die begint ná de muziek.

MUZIEK

Een klassiek Adventslied: Oh come oh come, Emmanuel

Opgenomen in Ely Cathedral – één van de mooiste kerken waar ik ooit geweest ben.

OPENINGSWOORDEN

Heer, open mijn lippen
Mijn mond zal zingen van uw eer.
God, kom mij te hulp
Heer, haast U mij te helpen.

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

BIJBELLEZING: JESAJA 9,1-5

1 Het volk dat in duisternis ronddoolt
ziet een schitterend licht.
Zij die in het donker wonen
worden door een helder licht beschenen.
2 U hebt het volk weer groot gemaakt,
diepe vreugde gaf u het,
blijdschap als de vreugde bij de oogst,
zij jubelen als bij het verdelen van de buit.
3 Het juk dat op hen drukte,
de stok op hun schouder, de zweep van de drijver,
u hebt ze verbrijzeld, zoals Midjan destijds.
4 Iedere laars die dreunend stampte
en elke mantel waar bloed aan kleeft,
ze worden verbrand, een prooi van het vuur.

STILTE

Een moment om de tekst tot je te laten spreken.

REFLECTIE

(Dit is mijn reflectie op de woorden uit Jesaja. Je kunt die lezen, maar ook de tijd nemen om zelf iets op te schrijven.)

Een poosje geleden kwam het eerste nieuws over het vaccin naar buiten. Goede berichten, over hoge effectiviteit, en al meteen allerlei plannen voor vaccinaties begin volgend jaar. Ik moest even met mijn ogen knipperen. Het was alsof ik wakker werd, terwijl ik niet eens wist dat ik sliep.

Ik besefte dat ik me helemaal had ingericht op een leven met corona-maatregelen. Ik had helemaal niet meer durven hopen op een einde aan de pandemie. Gedacht dat we maar beter konden wennen aan hoe het nu was. Met de eerste berichten over een vaccin begon die hoop weer een beetje terug te komen. Zou het dan toch ooit over zijn…?

Onverwachts licht in de duisternis.

Ik was verrast hoe goed ik was in het neerleggen bij de situatie. Blijkbaar werkt dat zo. Dat je jezelf onbewust wil beschermen voor teleurstelling, en dan maar gewoon stopt met hopen. Alleen hopen als er een gegronde reden voor is. Als anderen dat ook doen. Als er bewijs is.

Eigenlijk best een cynische houding. En nu vraag ik me dit af: als je alleen maar hoopt op goede dingen als die realistisch lijken te zijn, wat stelt die hoop dan voor?

Betekent dat, dat ik niet echt hoop op een betere wereld, omdat het niet realistisch is? Een wereld zonder vluchtelingenkampen, zonder opwarming door onze manier van leven, zonder ondoordringbare bureaucratie… geloof ik daar in? Of leg ik me al bij voorbaat neer bij hoe het is?

Jesaja spreekt al over een licht terwijl het donker is om hem heen. Ik wil dat ook kunnen. Want volgens mij is het nodig dat we zo leven. Vertrouwend, hopend, verwachtend. Omdat we ons anders al neerleggen bij het verlies. Ik wil meer hopen, meer verwachten, meer vertrouwen. Geloven in het visioen van Jesaja en zo de wereld veranderen. Naar een wereld zonder dreunend stampende laarzen.

GEBED

Gij Allerhoogste,
voor wie niets onmogelijk is,
verhoor onze gebeden
en maak een einde aan het duister
dat ons gevangen houdt.
Maak de wereld tot uw woning
omwille van allen
die heil verwachten van uw woorden,
vandaag en alle dagen die komen.
Amen.

OM TE DOEN

(Voor nu, of later vandaag)

Geef je planten water en doe dat met volle aandacht. Sta even stil bij hun schoonheid. Bewonder de bladeren en de bloemen, hun unieke vorm. Ruik en voel. (Heb je geen planten in huis? Ga dan naar buiten en zoek daar iets groens om te bewonderen.)

DE DAG IN

Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

4 gedachten over “ADVENT 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s