Elke dag even stil: een handleiding bij het dagelijks ochtendgebed

Ik schreef pas iets over tips voor dagelijks gebed, met links naar boeken, apps, een podcast. Er is veel aanbod voor als je even stil wilt zijn of verdieping zoekt. Er zijn allerlei nieuwe online initiatieven en kerkdiensten.

Maar ik had behoefte aan iets eenvoudigers dan wat voorhanden was. Een ochtendgebed in het Nederlands, wat ik zelf kan gebruiken, niet om te luisteren, maar om zelf te lezen, zo langzaam of snel als ik zelf wil, met stiltes en gebeden zo lang als ik nodig heb. Niet al te ingewikkeld. Ik besloot om van alle materialen die ik heb, zelf een eigen ochtendgebed samen te stellen. Met mooie ochtendliederen, en wisselende Bijbellezingen. En waarom dan niet, als ik toch bezig ben, dat iedere dag op mijn website zetten?

Vanaf vrijdag 20 maart vind je dus hier op deze website een dagelijks gebed. Een ochtendgebed, en wie weet volgt er ook een avondgebed als daar vraag naar is. De stijl is wat ik zou noemen ‘eenvoudig liturgisch’. Wie dit niet kent, is uitgenodigd het eens te proberen – mocht je nieuwsgierig zijn.

Een liturgisch gebed heeft een vaste structuur. Iedere dag komen dezelfde onderdelen langs, veel dezelfde woorden. In die regelmaat moet je groeien. Een paar dagen, een week, misschien langer. Dan gaan de woorden vertrouwd klinken en ontstaat er een ritme. In dat ritme van iedere dag ontstaat ruimte. Ruimte voor God.

Hieronder vind je aanwijzingen om het ochtendgebed mee te bidden – alleen of samen. Welkom!

Aanwijzingen 

Lied

Het aangegeven lied is een suggestie, voel je vrij om zelf iets te zingen waar je van houdt. Wie niet wil of kan zingen, is uitgenodigd te luisteren naar muziek.

Leesrooster

De psalm- en bijbellezingen volgen het leesrooster uit het ‘Celtic Daily Prayer’ Book One, de Aidan Readings. Het zijn korte lezingen, van vaak maar één of een paar verzen. Neem er de tijd voor – lees langzaam en desnoods twee keer.

Bijbelvertaling

In dit ochtendgebed wordt afwisselend de Nieuwe Bijbelvertaling (voor de psalm en de bijbellezingen) en de Bijbel in Gewone Taal (voor het Benedictus) gebruikt. Uiteraard kan iedereen een favoriete bijbelvertaling kiezen om te gebruiken.

Alleen of samen

Wie het ochtendgebed bidt met meerdere mensen, kan één voorganger aanwijzen die de groep voorgaat en de gebeden leest. De dikgedrukte woorden zijn voor allen.

Spreek van tevoren af wie de psalm en wie de bijbellezing voorleest. Het Benedictus kan gezamenlijk gelezen worden, of om beurten een regel.

Wie alleen bidt, leest zelf alle woorden.

Vrij gebed

Wie met meer mensen bidt kan bij het vrij gebed ruimte open te houden voor ieders persoonlijk gebed. Ook is het mogelijk om samen stil te zijn, of om één iemand aan te wijzen die voorgaat in een vrij gebed. De voorganger sluit het vrij gebed af met het aangegeven ochtendgebed.

Photo by Dawid Zawiła on Unsplash

4 reacties op ‘Elke dag even stil: een handleiding bij het dagelijks ochtendgebed

  1. Beste mevrouw Blom, ik zag het maar even zo.
    Hartelijk dank voor uw ideeen om in deze tijd met Bidden en stille tijd bezig te zijn. Heel inspirerend en rustgevend.
    Hartelijke groet, Fokke Bouma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s